Pregled bibliografske jedinice broj: 497946
Kemijsko nasilje nad hranom
Kemijsko nasilje nad hranom // 7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja
Dubrovnik, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, ostalo)
CROSBI ID: 497946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijsko nasilje nad hranom
(Food chemical violence)
Autori
Vinković Vrček, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, ostalo
Izvornik
7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja
/ - , 2010
Skup
7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 09.04.2010. - 11.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
hrana; kemijska kontaminacija; zdravlje
(food; chemical contamination; health)
Sažetak
Smatra se da je, pored globalnog klimatskog poremećaja, nasilna impregnacija okoliša industrijskim kemikalijama postala jedan od najvažnijih ekoloških problema u 21. stoljeću. Uznemirujući podaci o povećanoj učestalosti alergija, raka, neuroloških i reproduktivnih bolesti, kao i o neumjerenoj i sve intenzivnijoj proizvodnji različitih vrsta kemikalija potakli su odgovorne u europskim institucijama da ponovo preispitaju potrebu, vrijednost i štetnost kemikalija na tržištu. O dijelu priče o izloženosti kemikalijama putem hrane bit će govora u ovom predavanju. Kao sve što nas okružuje, tako je i hrana po svom osnovnom sastavu kompleksan spoj različitih kemikalija. Međutim, osim osnovnog sastava, hrana biva kontaminirana i mnogim drugim kemikalijama koje u nju dospijevaju iz okoliša, putem uzgoja uporabom gnojidbe, veterinarskih lijekova, pesticida, herbicida, iz proizvodnih procesa, pa čak i iz ambalaže. Način proizvodnje hrane definira i naš odnos prema prirodi, prostoru i bioraznolikosti. Istovremeno, način proizvodnje hrane definira i sastav hrane. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Takva znanstveno-tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog "prehrambenog nasilja".
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Ivana Vinković Vrček
(autor)