Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 497946

Kemijsko nasilje nad hranom


Vinković Vrček, Ivana
Kemijsko nasilje nad hranom // 7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja
Dubrovnik, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, ostalo)


CROSBI ID: 497946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijsko nasilje nad hranom
(Food chemical violence)

Autori
Vinković Vrček, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, ostalo

Izvornik
7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja / - , 2010

Skup
7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 09.04.2010. - 11.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
hrana; kemijska kontaminacija; zdravlje
(food; chemical contamination; health)

Sažetak
Smatra se da je, pored globalnog klimatskog poremećaja, nasilna impregnacija okoliša industrijskim kemikalijama postala jedan od najvažnijih ekoloških problema u 21. stoljeću. Uznemirujući podaci o povećanoj učestalosti alergija, raka, neuroloških i reproduktivnih bolesti, kao i o neumjerenoj i sve intenzivnijoj proizvodnji različitih vrsta kemikalija potakli su odgovorne u europskim institucijama da ponovo preispitaju potrebu, vrijednost i štetnost kemikalija na tržištu. O dijelu priče o izloženosti kemikalijama putem hrane bit će govora u ovom predavanju. Kao sve što nas okružuje, tako je i hrana po svom osnovnom sastavu kompleksan spoj različitih kemikalija. Međutim, osim osnovnog sastava, hrana biva kontaminirana i mnogim drugim kemikalijama koje u nju dospijevaju iz okoliša, putem uzgoja uporabom gnojidbe, veterinarskih lijekova, pesticida, herbicida, iz proizvodnih procesa, pa čak i iz ambalaže. Način proizvodnje hrane definira i naš odnos prema prirodi, prostoru i bioraznolikosti. Istovremeno, način proizvodnje hrane definira i sastav hrane. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Takva znanstveno-tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog "prehrambenog nasilja".

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Vinković Vrček (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Vinković Vrček, Ivana
Kemijsko nasilje nad hranom // 7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja
Dubrovnik, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, ostalo)
Vinković Vrček, I. (2010) Kemijsko nasilje nad hranom. U: 7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja.
@article{article, author = {Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana}, year = {2010}, keywords = {hrana, kemijska kontaminacija, zdravlje}, title = {Kemijsko nasilje nad hranom}, keyword = {hrana, kemijska kontaminacija, zdravlje}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana}, year = {2010}, keywords = {food, chemical contamination, health}, title = {Food chemical violence}, keyword = {food, chemical contamination, health}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font