Pregled bibliografske jedinice broj: 497945
Antioksidativni status i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora
Antioksidativni status i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora // 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. ----- (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 497945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni status i pojava vršne truleži
ploda paprike pod utjecajem biostimulatora
(Biostimulants effect on the antioxidative
composition and BER in pepper fruits)
Autori
Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav, Vinković Vrček, Ivana ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Baličević, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, -----
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
antioksidativni status ; biostimulatori ; paprika ; prinos ; vršna trulež ploda
(antioxidative composition ; biostimulants ; pepper ; yield ; BER)
Sažetak
U ovom istraživanju je praćen antioksidativni status ploda paprike kao i prinos te pojava vršne truleži pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i sorte. Statistički značajno najveći (P≤0, 01) antioksidativni status zabilježen je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 (polubabura), dok tretman nije značajno utjecao na isti kod paprike Blondy F1 (babura). Nadalje, broj plodova bio je pod značajnim utjecajem sorte i tretmana (P≤0, 01) u prvoj berbi, a kasnije samo pod utjecajem sorte (P≤0, 05). Prinos ploda je tijekom svih 5 berbi bio veći kod tretiranih biljaka, ali značajno veći (P≤0, 05) samo u prvoj berbi. Nekomercijalni plodovi kao i vršna trulež pojavili su se tek tijekom 4. i 5. berbe. Oba pokazatelja bila su pod značajnim utjecajem tretmana u obje berbe (P≤0, 01). Drugim riječima, puno manje nekomercijalnih plodova i vršne truleži je zabilježeno kod tretiranih biljaka što ide u prilog tretmanu s biostimulatorima. Općenito, tretman s biostimulatorima je pozitivno utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod paprike u tipu polubabure Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži kod Blondy F1 što u konačnici daje veći komercijalni prinos. Na kraju se može zaključiti da je tretman s biostimulatorima dao dobre rezultate direktnim povećanjem prinosa kao i temeljem smanjenja pojave nekomercijalnih plodova i pojave vršne truleži ploda što ujedno olakšava cjelokupni proces proizvodnje pogotovo u fazi sortiranja ploda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tihana Teklić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Nada Parađiković
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Renata Baličević
(autor)