Pregled bibliografske jedinice broj: 497937
Aditivi u hrani. Vodič kroz E-brojeve.
Aditivi u hrani. Vodič kroz E-brojeve.. Zagreb: Školska knjiga, 2010 (prirucnik)
CROSBI ID: 497937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aditivi u hrani. Vodič kroz E-brojeve.
(Food additives. Guide through E-numbers.)
Autori
Vinković Vrček, Ivana ; Lerotić, Dada
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Školska knjiga
Grad
Zagreb
Godina
2010
Stranica
278
ISBN
978-953-0-61921-0
Ključne riječi
E brojevi; prehrambeni aditivi; deklaracija; zdravstvena sigurnost
(e numbers; food additives; declaration; health safety)
Sažetak
Već se godinama objavljuju znanstvene studije koje upozoravaju da mnogi dodatci hrani koji se kriju iza E -brojeva izazivaju kod ljudi sindrom hiperaktivnosti, alergijske reakcije, glavobolje i metaboličke poremećaje. Neki od njih su, premda su neko vrijeme bili dopušteni, završili na crnim listama i konačno zabranjeni zbog štetnosti za zdravlje. I dalje je većini „izobličenih” kemijskih izuma označenih E -brojevima mjesto u kemijskom laboratoriju ili digestoru, a ne u kruhu, mesu ili slatkišima. Bojila, zaslađivači i pojačivači okusa nisu hranjive tvari, već kemikalije kojima industrija rješava svoje tehnološke, marketinške ili financijske probleme. Čitav spektar tih kemikalija predstavljen je u ovoj knjizi. I ako mnogi aditivi nisu štetni (poput vitamina C, natrijeva karbonata ili limunske kiseline), postoji znatan broj aditiva koji su upitne sigurnosti i nemaju nikakvu prehrambenu vrijednost. Hrana se impregnira sintetskim bojilima radi boje, sintetskim aromama radi mirisa, a pojačivačima okusa i umjetnim zaslađivačima radi okusa. Poruka takve naopake manipulacije jest da prirodna hrana nema dobru boju, miris niti okus. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane u obliku sintetskih aditiva izobličila naš je odnos prema okusu i izgledu dobre hrane. Preliminarni znanstveni rezultati, prigovori građanskih udruga, te stajalište, zabrinutost i strah javnosti moraju imati i dobiti legitimitet u svakoj raspravi i u svakoj zakonskoj odluci o (ne)ispravnosti hrane. Područje prehrane ne pripada samo stručnjacima. I nformiranjem javnosti autorice i njihova knjiga podupiru demokratsko načelo transparentnosti (right to know), a upozoravanjem europsko načelo opreznosti (better safe than sorry). O va knjiga time omogućuje čitateljima informaciju za slobodniji i odgovorniji izbor namirnica koje žele, ili koje ne žele, konzumirati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Ivana Vinković Vrček
(autor)