Pregled bibliografske jedinice broj: 496738
Koncentracija glukozinolata i prinos sorata brokule u različitim rokovima uzgoja
Koncentracija glukozinolata i prinos sorata brokule u različitim rokovima uzgoja // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 6; 26-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 496738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracija glukozinolata i prinos sorata brokule u različitim rokovima uzgoja
(Glucosinolates concentration and yield of broccoli cultivars in different growing periods)
Autori
Fabek, Sanja ; Toth, Nina
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33
(2010), 6;
26-34
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Brassica oleracea L. var. italica; vršni cvat; glukobrasicin; glukorafanin
(Brassica oleracea L. var. italica; top inflorescence; glucobrassicin; glucoraphanin)
Sažetak
Potrošnja brokule u Hrvatskoj porasla je tijekom posljednjih desetak godina zbog njezine izuzetne nutritivne vrijednosti koja ovisi o genetskim, abiotskim i agrotehničkim čimbenicima. Zbog genotipa, sorte brokule se razlikuju u koncentraciji bioaktivnih spojeva, odnosno, učinku na ljudsko zdravlje. Promjenjiv sastav i koncentracija fitotvari glavni su problem pri proizvodnji povrća kao funkcionalne hrane, od kojeg se očekuje ujednačena razina zdravstvene vrijednosti. Budući da je na tržištu prisutan raznolik sortiment, postavljeno je istraživanje s ciljem odabira perspektivnih sorata brokule, za uzgoj u uvjetima sjeverozapadne Hrvatske, odgovarajućeg prinosa i koncentracije pojedinačnih te ukupnih glukozinolata u različitim rokovima uzgoja. Najveći prinos tržnog vršnog cvata ostvarila je sorta Parthenon (13, 3 t/ha) u proljetno-ljetnom roku, odnosno sorta Montop (15, 0 t/ha) u ljetno-jesenskom roku uzgoja. Testirane sorte brokule statistički su se značajno razlikovale u koncentraciji ukupnih glukozinolata. Tijekom proljetno-ljetnog roka uzgoja u vršnom cvatu sorata brokule utvrđene su značajno veće vrijednosti ukupnih glukozinolata (12 do 22, 5 μmol/g suhe tvari), nego u ljetno-jesenskom uzgojnom roku (5, 4 do 15, 5 μmol/g suhe tvari).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts