Pregled bibliografske jedinice broj: 496735
Utjecaj sklopa na komponente prinosa brokule
Utjecaj sklopa na komponente prinosa brokule, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 496735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sklopa na komponente prinosa brokule
(The effect of plant spacing on the broccoli yield components)
Autori
Peić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2010
Stranica
24
Mentor
Toth, Nina
Ključne riječi
Brassica oleracea L. var. italica; sorta; promjer; vršni cvat; cvatna stapka
(Brassica oleracea L. var. italica; cultivar; diameter; top inflorescence; inflorescence stem)
Sažetak
Na tržištu Republike Hrvatske javlja se potreba za neprestanom opskrbom svježim cvatovima brokule, što omogućava i širok izbor hibridnih sorti. Za uzgoj brokule u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske postoje rezultati istraživanja sortimenta za određeni rok uzgoja, ali nisu poznati podaci o utjecaju razmaka sadnje na komponente prinosa. Stoga je postavljeno istraživanje s ciljem utvrđivanja utjecaja sklopa, odnosno, različitih razmaka sadnje na komponente prinosa hibridnih sorti brokule u nepovoljnijem (proljetno-ljetnom) roku uzgoja u klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. Testirana su dva razmaka sadnje brokule (3, 3 i 2, 8 b/m2) ostvarenih razmakom 60 x 50 cm i 70 x 50 cm. Tijekom višekratnih berbi brokule utvrđena je masa, promjer i prinos vršnog cvata te dužina i promjer cvatne stapke. Sorta Captain ostvarila je najveću masu, promjer i prinos vršnog cvata (335 g, 12, 5 cm i 10, 3 t/ha) te imala najdužu cvatnu stapku (7, 6 cm). Najveći prinos (10, 8 t/ha) ostvarila je sorta Captain pri razmaku sadnje 60 x 50 cm zbog većeg broja biljaka po m2, dok je pri većem vegetacijskom prostoru ostvarenom razmakom sadnje 70 x 50 cm ostvarila veće vrijednosti mase i morfometrijskih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb