Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 496109

Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi


Sučić, Renata; Cvrtila, Željka; Njari, Bela; Kozačinski, Lidija
Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 6; 342-351 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 496109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi
(Organoleptic, chemical and microbiological changes of frozen poultry meat)

Autori
Sučić, Renata ; Cvrtila, Željka ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12 (2010), 6; 342-351

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
smrznuto meso peradi; organoleptička svojstva; kemijske promjene; mikroflora smrznutog mesa peradi
(frozen poultry meat; organoleptic traits; chemical changes; microflora of frozen; poultry meat)

Sažetak
U radu su prikazani literaturni podaci o mikrobiološkim i kemijskim promjenama i njihov utjecaj na organoleptička svojstva piletine tijekom pohrane u smrznutom stanju. Smrzavanje se često ističe kao postupak kojim je moguće produžiti vrijeme održivosti proizvoda uslijed usporavanja mikrobnog rasta. Pogreške i odstupanja u pogledu slabih senzorskih karakteristika smrznutog mesa peradi posljedica su i uzastopnih smrzavanja i odmrzavanja što dovodi do gubitka sočnosti te mikrobioloških i drugih biokemijskih i fizikalno-kemijskih promjena. Uz sve navedeno na kakvoću smrznutog mesa značajno utječe i postupak odmrzavanja koji često može dovesti do bitnih senzorskih odstupanja i gubitka nutritivne vrijednosti. Također je prikazana ocjena zdravstvene ispravnosti i kakvoće smrznute piletine ovisno o dužini i uvjetima pohrane tijekom skladištenja. Unatoč različitim mišljenjima i stavovima o održivosti mesa peradi koje su u nas prisutne u zadnje vrijeme, smatrali smo potrebnim prikazati i neka naša zapažanja u zadnjem desetljeću .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sučić, Renata; Cvrtila, Željka; Njari, Bela; Kozačinski, Lidija
Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 6; 342-351 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Sučić, R., Cvrtila, Ž., Njari, B. & Kozačinski, L. (2010) Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (6), 342-351.
@article{article, author = {Su\v{c}i\'{c}, Renata and Cvrtila, \v{Z}eljka and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2010}, pages = {342-351}, keywords = {smrznuto meso peradi, organolepti\v{c}ka svojstva, kemijske promjene, mikroflora smrznutog mesa peradi}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Senzorne, kemijske i mikrobiolo\v{s}ke promjene u smrznutom mesu peradi}, keyword = {smrznuto meso peradi, organolepti\v{c}ka svojstva, kemijske promjene, mikroflora smrznutog mesa peradi} }
@article{article, author = {Su\v{c}i\'{c}, Renata and Cvrtila, \v{Z}eljka and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2010}, pages = {342-351}, keywords = {frozen poultry meat, organoleptic traits, chemical changes, microflora of frozen, poultry meat}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Organoleptic, chemical and microbiological changes of frozen poultry meat}, keyword = {frozen poultry meat, organoleptic traits, chemical changes, microflora of frozen, poultry meat} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font