Pregled bibliografske jedinice broj: 496109
Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi
Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 6; 342-351 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 496109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi
(Organoleptic, chemical and microbiological changes of frozen poultry meat)
Autori
Sučić, Renata ; Cvrtila, Željka ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12
(2010), 6;
342-351
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
smrznuto meso peradi; organoleptička svojstva; kemijske promjene; mikroflora smrznutog mesa peradi
(frozen poultry meat; organoleptic traits; chemical changes; microflora of frozen; poultry meat)
Sažetak
U radu su prikazani literaturni podaci o mikrobiološkim i kemijskim promjenama i njihov utjecaj na organoleptička svojstva piletine tijekom pohrane u smrznutom stanju. Smrzavanje se često ističe kao postupak kojim je moguće produžiti vrijeme održivosti proizvoda uslijed usporavanja mikrobnog rasta. Pogreške i odstupanja u pogledu slabih senzorskih karakteristika smrznutog mesa peradi posljedica su i uzastopnih smrzavanja i odmrzavanja što dovodi do gubitka sočnosti te mikrobioloških i drugih biokemijskih i fizikalno-kemijskih promjena. Uz sve navedeno na kakvoću smrznutog mesa značajno utječe i postupak odmrzavanja koji često može dovesti do bitnih senzorskih odstupanja i gubitka nutritivne vrijednosti. Također je prikazana ocjena zdravstvene ispravnosti i kakvoće smrznute piletine ovisno o dužini i uvjetima pohrane tijekom skladištenja. Unatoč različitim mišljenjima i stavovima o održivosti mesa peradi koje su u nas prisutne u zadnje vrijeme, smatrali smo potrebnim prikazati i neka naša zapažanja u zadnjem desetljeću .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb