Pregled bibliografske jedinice broj: 496002
Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule)
Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule), 2010. (elaborat/studija).
CROSBI ID: 496002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule)
(Quality of yoghurt with Broccolin (broccoli extract))
Autori
Mikulec, Nataša ; Zamberlin, Šimun ; Havranek, Jasmina ; Gagić, Ružica ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven
Izvornik
Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat/studija
Godina
2010
Ključne riječi
brokula; ekstrakt brokule; jogurt;
(broccoli; broccoli extract; yoghurt)
Sažetak
Brokula je jestiva povrtna kultura koja pripada porodici Brassicaceae. Funkcionalna svojstva brokule su povezana s činjenicom da ona sadrži više kemijskih spojeva koji posjeduju antikancerogena svojstva. Veliki problem na putu od proizvodnje do potrošača predstavlja kratko vrijeme trajnosti brokule u svježem stanju, zbog njenog vrlo velikog intenziteta disanja. Jedan od načina produženja trajnosti hranjivih i funkcionalnih sastojaka brokule je proizvodnja njenog ekstrakta vakuumskim sušenjem kojeg primjenjuje tvrtka Pond d.o.o. iz Samobora i plasira na tržište pod nazivom „Broccolin® (čisti ekstrakt brokule) - prirodni antioksidans“ (Broccolin). Cilj ovog preliminarnog istraživanja bio je provjeriti dali je moguće proizvesti tekući jogurt (jogurt) s dodatkom Broccolina® te utvrditi njegov utjecaj na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva jogurta tijekom pohrane od 21 dan u kontroliranim uvjetima. Nadalje, cilj je bio i utvrditi optimalnu koncentraciju Broccolina u jogurtu s obzirom na njegova senzorička svojstva. Tijekom pohrane od 21 dan pri temperaturi 4 ± 2°C, jogurt obogaćen dodatkom Broccolina sadrži poboljšana nutritivna svojstava u odnosu na jogurt bez dodatka Broccolina, zbog povećanog sadržaja masti i proteina koji potječe od ekstrakta brokule. Broccolin® ne utječe negativno na sadržaj laktoze, kiselost i preživljavanje bakterija jogurtne kulture tijekom navedenih uvjeta pohrane. S obzirom na senzorička svojstva, istraživanjem je utvrđeno da je optimalan udio Broccolina® u tekućem jogurtu 0, 3 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Šimun Zamberlin
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)