Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 495570

Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice


Šimunić, Neda
Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 495570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice
(POLYPHENOL OXIDASE ACTIVITY IN EXTRACTS OF WHOLE MEAL FLOURS OF DIFFERENT WHEAT VARIETIES)

Autori
Šimunić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.12

Godina
2010

Stranica
41

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
brašno cjelovita zrna; proteini; polifenol oksidaza; pšenica; skladištenje; žitni žižak
(granary weevil; proteins; polyphenol oxidase; storage; whole meal flours; wheat)

Sažetak
Ovim ispitivanjem se trebalo ustanoviti dolazi li do promjena u količini ekstraktibilnih proteina te do promjena u aktivnosti polifenol oksidaze u brašnu cjelovita zrna pripravljenom iz zrnevlja tri sorte pšenice skladištene 360 dana na 4 različita temperaturna režima. Rezultati su pokazali da tijekom 360 dana skladištenja nema promjene u količini ekstraktibilnih proteina, te da nema promjene u aktivnosti polifenol oksidaze, osim u slučaju zrnevlja skladištenih na 40 °C i 45 % RH, gdje dolazi do pada aktivnosti. Također je ispitan utjecaj zaraze žitnim žiškom na količinu ekstraktibilnih proteina i aktivnost polifenol oksidaze u brašnima pripravljenim od zaraženih ili smjese zdravih i zaraženih zrna. Ustanovljeno je da postoje značajne razlike u aktivnosti polifenol oksidaze između brašna od pripravljenog od zdravih i pripravljenog od smjese zdravih i zaraženih zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimunić, Neda
Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šimunić, N. (2010) 'Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imuni\'{c}, Neda}, year = {2010}, pages = {41}, keywords = {bra\v{s}no cjelovita zrna, proteini, polifenol oksidaza, p\v{s}enica, skladi\v{s}tenje, \v{z}itni \v{z}i\v{z}ak}, title = {Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima bra\v{s}na od cjelovitog zrna razli\v{c}itih sorti p\v{s}enice}, keyword = {bra\v{s}no cjelovita zrna, proteini, polifenol oksidaza, p\v{s}enica, skladi\v{s}tenje, \v{z}itni \v{z}i\v{z}ak}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imuni\'{c}, Neda}, year = {2010}, pages = {41}, keywords = {granary weevil, proteins, polyphenol oxidase, storage, whole meal flours, wheat}, title = {POLYPHENOL OXIDASE ACTIVITY IN EXTRACTS OF WHOLE MEAL FLOURS OF DIFFERENT WHEAT VARIETIES}, keyword = {granary weevil, proteins, polyphenol oxidase, storage, whole meal flours, wheat}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font