Pregled bibliografske jedinice broj: 495570
Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice
Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 495570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost polifenol oksidaze u ekstraktima brašna od cjelovitog zrna različitih sorti pšenice
(POLYPHENOL OXIDASE ACTIVITY IN EXTRACTS OF WHOLE MEAL FLOURS OF DIFFERENT WHEAT VARIETIES)
Autori
Šimunić, Neda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.12
Godina
2010
Stranica
41
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
brašno cjelovita zrna; proteini; polifenol oksidaza; pšenica; skladištenje; žitni žižak
(granary weevil; proteins; polyphenol oxidase; storage; whole meal flours; wheat)
Sažetak
Ovim ispitivanjem se trebalo ustanoviti dolazi li do promjena u količini ekstraktibilnih proteina te do promjena u aktivnosti polifenol oksidaze u brašnu cjelovita zrna pripravljenom iz zrnevlja tri sorte pšenice skladištene 360 dana na 4 različita temperaturna režima. Rezultati su pokazali da tijekom 360 dana skladištenja nema promjene u količini ekstraktibilnih proteina, te da nema promjene u aktivnosti polifenol oksidaze, osim u slučaju zrnevlja skladištenih na 40 °C i 45 % RH, gdje dolazi do pada aktivnosti. Također je ispitan utjecaj zaraze žitnim žiškom na količinu ekstraktibilnih proteina i aktivnost polifenol oksidaze u brašnima pripravljenim od zaraženih ili smjese zdravih i zaraženih zrna. Ustanovljeno je da postoje značajne razlike u aktivnosti polifenol oksidaze između brašna od pripravljenog od zdravih i pripravljenog od smjese zdravih i zaraženih zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(mentor)