Pregled bibliografske jedinice broj: 495335
ODREĐIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM KRAVLJEM SIRU STANDARDNIM METODAMA
ODREĐIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM KRAVLJEM SIRU STANDARDNIM METODAMA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 495335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE PRISUTNOSTI BAKTERIJE Listeria monocytogenes U SVJEŽEM KRAVLJEM SIRU STANDARDNIM METODAMA
(THE PRESSENCE DETERMINATION OF Listeria monocytogenes BACTERIA ON THE FRESH COW'S CHEES WITH STANDARD METHODS)
Autori
Havrda, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2010
Stranica
29
Mentor
Delaš, Frane
Neposredni voditelj
Humski, Andrea
Ključne riječi
L. monocytogenes; mikrobiološka i zdravstvena ispravnost; standardna metoda; svježi sir
(fresh cheese; L. monocytogenes; microbiological and health safety; standard method)
Sažetak
U ovom radu, standardnim mikrobiološkim metodama provedena su istraživanja prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u uzorcima svježeg kravljeg sira. U uzorcima pozitivnim na Listeria monocytogenes određivan je broj živih bakterijskih stanica izoliranih sojeva, te biokemijskom identifikacijom vrsta iz roda Listeria. Rezultati su uspoređeni s vrijednostima navedenim u legislativi Republike Hrvatske. Istraživano je ukupno 30 nasumično odabranih uzoraka svježeg kravljeg sira uzetih sa tržnica grada Zagreba. Od ukupnog broja uzoraka, Listeria monocytogenes je dokazana u jednom, a Listeria innocua u tri uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb