Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494855

Uzgoj i proizvodne odlike dalmatinskih tuka


Ekert Kabalin, Anamaria; Menčik, Sven; Štoković, Igor; Horvath, Šandor; Grgas, Ana; Ostović, Mario; Marković, Davorin; Marguš, Drago; Balenović, Tomislav; Sušić, Velimir; Pavičić, Željko
Uzgoj i proizvodne odlike dalmatinskih tuka // 2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik sažetaka / Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna (ur.).
Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode, 2010. str. 36-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 494855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj i proizvodne odlike dalmatinskih tuka
(Breeding and production characteristics of Dalmatian turkey)

Autori
Ekert Kabalin, Anamaria ; Menčik, Sven ; Štoković, Igor ; Horvath, Šandor ; Grgas, Ana ; Ostović, Mario ; Marković, Davorin ; Marguš, Drago ; Balenović, Tomislav ; Sušić, Velimir ; Pavičić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik sažetaka / Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna - Zagreb : Državni zavod za zaštitu prirode, 2010, 36-37

ISBN
978-953-7169-75-6

Skup
2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
puran; tradicionalna forma; ekstenzivan uzgoj
(turkey; traditional form; extensive breeding)

Sažetak
Na području dalmatinskog zaleđa tradicionalno se uzgaja takozvana „dalmatinska tuka“ – arhaična forma, specifičnih morfoloških odlika i proizvodnih karakteristika. Unatoč tome što se uzgaja već generacijama te predstavlja jedan od prepoznatljivih proizvoda u svom kraju, do sada još nije okarakterizirana sa znanstvenog stajališta, niti prepoznata kao naša autohtona pasmina te je stoga i manje poznata u ostalim dijelovima Hrvatske. Tijekom 2009. godine proveden je projekt „Dalmatinska tuka – fenotipske odlike i ekološke odrednice areala“, financiran od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske, uz sufinanciranje zainteresiranih institucija – Državnog zavoda za zaštitu prirode i NP Krka. Glavni ciljevi bili su utvrditi rasprostranjenost i načine uzgoja dalmatinskih tuka, njihove morfološke karakteristike i proizvodne odlike te potaći daljnje širenje njihova uzgoja. Prema dobivenim rezultatima vidljivo je da su jedinke međusobno vrlo sličnih, dosta specifičnih fenotipskih osobina. Prosječna masa ženskih odraslih jedinki na domaćinstvima na kojima smo kontinuirano pratili rast podmlatka iznosila je 4, 26 ± 0, 67 kg, a muških 7, 18 ± 1, 18 kg. Jedinke su dosta ujednačenih izmjera tijela, a prema udjelima pojedinih dijelova trupa razlikuju se od komercijalnih hibrida: nešto su manje iskoristivosti i manjih mesnih dijelova trupa, no ipak veće mase najtraženijih dijelova u odnosu na divljeg purana. Posebnoj aromi mesa i njegovoj čvrstoći uvelike pridonosi način uzgoja na otvorenom te hranidba s puno zelenila.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0532265-2238 - Patobiologija prenatalnih, perinatalnih i postnatalnih gubitaka u uzgoju svinja (Ekert Kabalin, Anamaria, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
053-1780469-2118 - Sezonalnost pripusta i janjenja ovaca u Hrvatskoj (Sušić, Velimir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ekert Kabalin, Anamaria; Menčik, Sven; Štoković, Igor; Horvath, Šandor; Grgas, Ana; Ostović, Mario; Marković, Davorin; Marguš, Drago; Balenović, Tomislav; Sušić, Velimir; Pavičić, Željko
Uzgoj i proizvodne odlike dalmatinskih tuka // 2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik sažetaka / Marković, Davorin ; Jeremić, Jasna (ur.).
Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode, 2010. str. 36-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ekert Kabalin, A., Menčik, S., Štoković, I., Horvath, Š., Grgas, A., Ostović, M., Marković, D., Marguš, D., Balenović, T., Sušić, V. & Pavičić, Ž. (2010) Uzgoj i proizvodne odlike dalmatinskih tuka. U: Marković, D. & Jeremić, J. (ur.)2. Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine s međunarodnim sudjelovanjem - Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Ekert Kabalin, Anamaria and Men\v{c}ik, Sven and \v{S}tokovi\'{c}, Igor and Horvath, \v{S}andor and Grgas, Ana and Ostovi\'{c}, Mario and Markovi\'{c}, Davorin and Margu\v{s}, Drago and Balenovi\'{c}, Tomislav and Su\v{s}i\'{c}, Velimir and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2010}, pages = {36-37}, keywords = {puran, tradicionalna forma, ekstenzivan uzgoj}, isbn = {978-953-7169-75-6}, title = {Uzgoj i proizvodne odlike dalmatinskih tuka}, keyword = {puran, tradicionalna forma, ekstenzivan uzgoj}, publisher = {Dr\v{z}avni zavod za za\v{s}titu prirode}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ekert Kabalin, Anamaria and Men\v{c}ik, Sven and \v{S}tokovi\'{c}, Igor and Horvath, \v{S}andor and Grgas, Ana and Ostovi\'{c}, Mario and Markovi\'{c}, Davorin and Margu\v{s}, Drago and Balenovi\'{c}, Tomislav and Su\v{s}i\'{c}, Velimir and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2010}, pages = {36-37}, keywords = {turkey, traditional form, extensive breeding}, isbn = {978-953-7169-75-6}, title = {Breeding and production characteristics of Dalmatian turkey}, keyword = {turkey, traditional form, extensive breeding}, publisher = {Dr\v{z}avni zavod za za\v{s}titu prirode}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font