Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494634

Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana


Petravić Tominac, Vlatka; Novotni, Dubravka; Zechner-Krpan, Vesna; Ćurić, Duška; Srečec, Siniša
Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana // Novi pekar, 10 (2010), 5; 24-28 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 494634 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana
(Increase of product value by using β-glucan)

Autori
Petravić Tominac, Vlatka ; Novotni, Dubravka ; Zechner-Krpan, Vesna ; Ćurić, Duška ; Srečec, Siniša

Izvornik
Novi pekar (1332-716X) 10 (2010), 5; 24-28

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
β-glukan ; pekarski proizvodi ; funkcionalna hrana
(β-glucan ; bakery products ; functional food)

Sažetak
Zbog niza poželjnih svojstava β-glukana može se očekivati sve veća primjena ovih vlakana u proizvodnji hrane. S obzirom na to da veliki broj β-glukana potječe iz žitarica ili kvasca, uspješno ih se može primijeniti u proizvodnji raznih pekarskih proizvoda. Komercijalno dostupni koncentrati i izolati omogućuju jednostavnu primjenu β-glukana u proizvodnji. Njima se može mijenjati tekstura i struktura proizvoda, ali i poboljšati prehrambena vrijednost. Funkcionalni proizvodi sve su popularniji među potrošačima diljem Europe pa se isti trend može očekivati i u Hrvatskoj. Stoga β-glukane iz ječma, zobi i otpadnog kvasca treba smatrati važnim funkcionalnim sastojcima za pekarsku industriju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Ćurić, Duška, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju:

Petravić Tominac, Vlatka; Novotni, Dubravka; Zechner-Krpan, Vesna; Ćurić, Duška; Srečec, Siniša
Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana // Novi pekar, 10 (2010), 5; 24-28 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Petravić Tominac, V., Novotni, D., Zechner-Krpan, V., Ćurić, D. & Srečec, S. (2010) Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana. Novi pekar, 10 (5), 24-28.
@article{article, author = {Petravi\'{c} Tominac, Vlatka and Novotni, Dubravka and Zechner-Krpan, Vesna and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Sre\v{c}ec, Sini\v{s}a}, year = {2010}, pages = {24-28}, keywords = {β-glukan, pekarski proizvodi, funkcionalna hrana}, journal = {Novi pekar}, volume = {10}, number = {5}, issn = {1332-716X}, title = {Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana}, keyword = {β-glukan, pekarski proizvodi, funkcionalna hrana} }
@article{article, author = {Petravi\'{c} Tominac, Vlatka and Novotni, Dubravka and Zechner-Krpan, Vesna and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Sre\v{c}ec, Sini\v{s}a}, year = {2010}, pages = {24-28}, keywords = {β-glucan, bakery products, functional food}, journal = {Novi pekar}, volume = {10}, number = {5}, issn = {1332-716X}, title = {Increase of product value by using β-glucan}, keyword = {β-glucan, bakery products, functional food} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font