Pregled bibliografske jedinice broj: 494173
Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv
Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv // Mljekarski list, 47 (2010), 11; 8-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 494173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv
(Raw milk for human consumption - pro and con)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 47
(2010), 11;
8-9
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mlijeko; bakterije; pasterizacija; sastav
(milk; bacteria; pasterisation; composition)
Sažetak
Česte su rasprave o tome predstavlja li sirovo mlijeko značajan rizik za zdravlje ljudi, i da li taj rizik ugrožava tezu o sirovom mlijeku kao zdravoj hrani. Protivnici smatraju da konzumacija sirovog mlijeka predstavlja rizik zbog bakterijskih otrovanja ljudi (Listeria spp., Escherichia coli O157:H7, Campylobacter spp. i druge), a pobornici drže da sirovo mlijeko djeluje blagotvorno na zdravlje ljudi (zbog izvornog sastava). Također se vode polemike o tome da li pasterizacija uništava neke vrijedne sastojke mlijeka poput bakterija koje sintetiziraju enzim laktazu. Istina o sirovom mlijeku vjerojatno je negdje u sredini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina