Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 494173

Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv


Zdolec, Nevijo
Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv // Mljekarski list, 47 (2010), 11; 8-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 494173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv
(Raw milk for human consumption - pro and con)

Autori
Zdolec, Nevijo

Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 47 (2010), 11; 8-9

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mlijeko; bakterije; pasterizacija; sastav
(milk; bacteria; pasterisation; composition)

Sažetak
Česte su rasprave o tome predstavlja li sirovo mlijeko značajan rizik za zdravlje ljudi, i da li taj rizik ugrožava tezu o sirovom mlijeku kao zdravoj hrani. Protivnici smatraju da konzumacija sirovog mlijeka predstavlja rizik zbog bakterijskih otrovanja ljudi (Listeria spp., Escherichia coli O157:H7, Campylobacter spp. i druge), a pobornici drže da sirovo mlijeko djeluje blagotvorno na zdravlje ljudi (zbog izvornog sastava). Također se vode polemike o tome da li pasterizacija uništava neke vrijedne sastojke mlijeka poput bakterija koje sintetiziraju enzim laktazu. Istina o sirovom mlijeku vjerojatno je negdje u sredini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo
Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv // Mljekarski list, 47 (2010), 11; 8-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Zdolec, N. (2010) Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv. Mljekarski list, 47 (11), 8-9.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2010}, pages = {8-9}, keywords = {mlijeko, bakterije, pasterizacija, sastav}, journal = {Mljekarski list}, volume = {47}, number = {11}, issn = {0351-9104}, title = {Sirovo mlijeko u prehrani ljudi - za i protiv}, keyword = {mlijeko, bakterije, pasterizacija, sastav} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2010}, pages = {8-9}, keywords = {milk, bacteria, pasterisation, composition}, journal = {Mljekarski list}, volume = {47}, number = {11}, issn = {0351-9104}, title = {Raw milk for human consumption - pro and con}, keyword = {milk, bacteria, pasterisation, composition} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font