Pregled bibliografske jedinice broj: 493106
Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa
Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 224-231 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 493106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa
(The effect of various types of poultry and chilling method on quality of meat)
Autori
Medić, H., Vidaček, S., Sedlar, K., Šatović, V., Petrak, T.
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 11
(2009);
224-231
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
meso peradi; brojler; puran; kvaliteta mesa
(poultry meat; broiler; turkey; composition; meat quality)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj vrste mesa peradi, pojedinih mišića i tehnološkog procesa proizvodnje na fizikalno-kemijska svojstva mesa peradi. U tu svrhu, određeni su fizikalno-kemijski parametri mišića M. pectoralis superficialis i M. iliotibialis lateralis. Ispitivanja su provedena na 170 uzoraka peradskog mesa. Fizikalno-kemijskim metodama određen je udio vode, masti, proteina i pH vrijednost. Rezultati su pokazali da tehnološki proces hlađenja u primarnoj klaoničkoj obradi bitno utječe na udio vode u mesu peradi. Usporedbom fizikalno-kemijskih parametara nije utvrđena statistički značajna razlika M. pectoralis superficialis purana i pura, a utvrđena je između prsnog mišića brojlera i purana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3621 - Bioimpedancijska spektroskopija u sustavu kontrole kvalitete i sigurnosti hrane (Petrak, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts