Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 493106

Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa


Medić, H., Vidaček, S., Sedlar, K., Šatović, V., Petrak, T.
Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 224-231 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 493106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa
(The effect of various types of poultry and chilling method on quality of meat)

Autori
Medić, H., Vidaček, S., Sedlar, K., Šatović, V., Petrak, T.

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 11 (2009); 224-231

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
meso peradi; brojler; puran; kvaliteta mesa
(poultry meat; broiler; turkey; composition; meat quality)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj vrste mesa peradi, pojedinih mišića i tehnološkog procesa proizvodnje na fizikalno-kemijska svojstva mesa peradi. U tu svrhu, određeni su fizikalno-kemijski parametri mišića M. pectoralis superficialis i M. iliotibialis lateralis. Ispitivanja su provedena na 170 uzoraka peradskog mesa. Fizikalno-kemijskim metodama određen je udio vode, masti, proteina i pH vrijednost. Rezultati su pokazali da tehnološki proces hlađenja u primarnoj klaoničkoj obradi bitno utječe na udio vode u mesu peradi. Usporedbom fizikalno-kemijskih parametara nije utvrđena statistički značajna razlika M. pectoralis superficialis purana i pura, a utvrđena je između prsnog mišića brojlera i purana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3621 - Bioimpedancijska spektroskopija u sustavu kontrole kvalitete i sigurnosti hrane (Petrak, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrak (autor)

Avatar Url Viktor Šatović (autor)

Avatar Url Helga Medić (autor)

Avatar Url Sanja Vidaček (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Medić, H., Vidaček, S., Sedlar, K., Šatović, V., Petrak, T.
Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 224-231 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Medić, H., Vidaček, S., Sedlar, K., Šatović, V., Petrak, T. (2009) Utjecaj vrste i spola peradi te tehnološkog procesa hlađenja na kvalitetu mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11, 224-231.
@article{article, year = {2009}, pages = {224-231}, keywords = {meso peradi, brojler, puran, kvaliteta mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj vrste i spola peradi te tehnolo\v{s}kog procesa hla\djenja na kvalitetu mesa}, keyword = {meso peradi, brojler, puran, kvaliteta mesa} }
@article{article, year = {2009}, pages = {224-231}, keywords = {poultry meat, broiler, turkey, composition, meat quality}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of various types of poultry and chilling method on quality of meat}, keyword = {poultry meat, broiler, turkey, composition, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font