Pregled bibliografske jedinice broj: 493104
INDEKS KONDICIJE DAGNJI (Mytilus galloprovincialis) U UVALI BUDAVA I U ZALJEVU RAŠA
INDEKS KONDICIJE DAGNJI (Mytilus galloprovincialis) U UVALI BUDAVA I U ZALJEVU RAŠA // Ribarstvo : znanstveno-stručni časopis za ribarstvo, 67 (2009), 3; 91-99 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 493104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
INDEKS KONDICIJE DAGNJI (Mytilus galloprovincialis) U UVALI BUDAVA I U ZALJEVU RAŠA
(THE CONDITION INDEX OF MUSSELS (Mytilus galloprovincialis) IN BUDAVA AND RAŠA BAY)
Autori
Marušić, N., Vidaček, S., Medić, H., Petrak, T.
Izvornik
Ribarstvo : znanstveno-stručni časopis za ribarstvo (1330-061X) 67
(2009), 3;
91-99
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Mytilus galloprovincialis; dagnja; indeks kondicije
(Mytilus galloprovincialis; mussel; condition index)
Sažetak
Indeks kondicije čimbenik je koji može upozoriti na rentabilnost nekog područja za uzgoj školjkaša. Analizom indeksa kondicije školjkaša na raznim lokalitetima dobiva se orijentacijska slika o vrijednosti tih lokaliteta za uzgoj i o njihovoj najpovoljnijoj konzumaciji tijekom godine. Praćenjem indeksa kondicije utvrđuje se dinamika promjena količine mesa školjkaša tijekom uzgoja. Veličina indeksa kondicije ovisi o sezoni mriješćenja dagnji, o količini odgovaraju}; ih planktonskih vrsta za prehranu i o promjenama ekoloških čimbenika sredine (temperatura i slanost morske vode te otopljenog kisika). U radu je indeks kondicije dagnji praćen u uvali Budava i u zaljevu Raša na dubini mora od 0, 5 i 2, 5 m u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Najveći indeks kondicije dagnje zabilježen je u ljetnom razdoblju (srpanj i kolovoz) za spolnog mirovanja uz optimalne temperature i slanost morske vode. Indeks kondicije razlikovao se na lokalitetima u uvali Budava i u zaljevu Raša, kao i na dubinama mora 0, 5 i 2, 5 m.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Tomislav Petrak
(autor)
Helga Medić
(autor)
Sanja Vidaček
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts