Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 492786

Uloga školske kuhinje u prehrani djece


Martinović, Anđa
Uloga školske kuhinje u prehrani djece, 2010., diplomski rad, diplomski, Učiteljski fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 492786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga školske kuhinje u prehrani djece

Autori
Martinović, Anđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Učiteljski fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
09.07

Godina
2010

Stranica
39

Mentor
Bogut, Irella

Neposredni voditelj
Popović, Željko

Ključne riječi
školska kuhinja; prehrana djece; zdrava hrana

Sažetak
Pravilna, umjerena i raznovrsna prehrana važna je za sva razdoblja čovjekovog života. Budući da djeca u školskoj dobi intenzivno rastu i razvijaju se, vrlo im je važna pravilna prehrana. U toj dobi, djeca stječu dobre i loše navike, stoga ih je neophodno poticati i savjetovati o zdravoj prehrani, odnosno o namirnicama koje konzumiraju i koje bi trebali konzumirati. Cilj ovog istraživanja je ispitivanje prehrambenih navika djece mlađe školske dobi i koliko škola utječe na prehranu djece, odnosno kolika je kvantiteta i kvaliteta hrane koja se djeci nudi kroz školski obrok. Metode i uzorak: Istraživanje je provedeno na uzorku od 95 učenika oba spola u dobi od 10 do 11 godina. Na uzorku od 95 ispitanika provedena je anketa s kombiniranim pitanjima. Sadržavala je 17 pitanja i bila je anonimna. Pitanja su se odnosila najviše na školsku kuhinju, hranu koja se nudi u školskoj kuhinji, užinu, doručkovanje ili ručanje prije škole i sl. Rezultati istraživanja pokazali su da djeca u prosjeku doručkuju tri puta dnevno, njih 64% ne jede redovito prije odlaska u školu, te da se čak 85% učenika hrani u školskoj kuhinji često ili svaki dan. Loši rezultati pokazali su se kod konzumiranja proizvoda iz aparata gdje je utvrđeno da 94% učenika kupuje većinom nezdrave visokokalorične proizvode. Također sam uočila povezanost između redovite prehrane u školi i učestalosti kupnje proizvoda na aparatima. Koeficijent kontingencije u tom je slučaju najveći i iznosi 0, 69 od mogućih 0, 89.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Pedagogija



POVEZANOST RADA


Projekti:
245-0000000-3613 - Usmjerenost nastave prirode i društva na razine postignuća učenika (Borić, Edita, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Irella Bogut (mentor)

Avatar Url Željko Popović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinović, Anđa
Uloga školske kuhinje u prehrani djece, 2010., diplomski rad, diplomski, Učiteljski fakultet u Osijeku, Osijek
Martinović, A. (2010) 'Uloga školske kuhinje u prehrani djece', diplomski rad, diplomski, Učiteljski fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinovi\'{c}, An\dja}, year = {2010}, pages = {39}, keywords = {\v{s}kolska kuhinja, prehrana djece, zdrava hrana}, title = {Uloga \v{s}kolske kuhinje u prehrani djece}, keyword = {\v{s}kolska kuhinja, prehrana djece, zdrava hrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinovi\'{c}, An\dja}, year = {2010}, pages = {39}, keywords = {\v{s}kolska kuhinja, prehrana djece, zdrava hrana}, title = {Uloga \v{s}kolske kuhinje u prehrani djece}, keyword = {\v{s}kolska kuhinja, prehrana djece, zdrava hrana}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font