Pregled bibliografske jedinice broj: 492488
Zaboravljene vrijednosti - bučino ulje
Zaboravljene vrijednosti - bučino ulje // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5 (2010), 1-2; 38-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 492488 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaboravljene vrijednosti - bučino ulje
(Forgotten wealth - Pumpkin seed oil)
Autori
Delaš, Ivančica
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 5
(2010), 1-2;
38-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
bučino ulje; Cucurbita pepo; esencijalne masne kiseline; antioksidansi
(pumpkin seed oil; Cucurbita pepo; essential fatty acids; antioxidants)
Sažetak
U vremenu kada zbog povećanog broja osoba s povećanom tjelesnom masom i pretilih osoba raste i broj oboljelih od dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava i drugih poremećaja, vlada uopćeno mišljenje kako su za sve krive masnoće. Pri tome se zaboravlja činjenica kako su neki sastojci masnoća kao što su esencijalne masne kiseline i vitamini topljivi u mastima, nužni za normalan rast i razvoj ljudskog organizma. Brojna istraživanja pokazuju kako učinak različitih masti i ulja na zdravlje ovisi uglavnom o njihovom sastavu masnih kiselina. Zbog toga su neka ulja proglašena "zdravima", a njihova se primjena preporučala i pretpostavljala drugim vrstama masnoća. U tom smislu bučine koštice i bučino ulje nepravedno su zanemareni. Bučine koštice bogate su magnezijem, cinkom, fosforom i željezom, uz relativno visok sadržaj proteina. Više od 50 % masnih kiselina bučinog ulja čine esencijalne masne kiseline, linolna i linolenska, dok je sadržaj zasićenih masnih kiselina, kojima se pripisuje aterogeno djelovanje, manji u odnosu na druga ulja. Nadalje, bučino ulje sadrži značajne količine vitamina topljivih u mastima, posebice vitamina E, kao i druge tvari prisutne u manjim količinama, ali sa značajnim biološkim učinkom U narodnoj medicini odavno poznati, pozitivni učinci bučinog ulja u tretmanu crijevnih parazita, problema s prostatom i mokračnim mjehurom, ali i drugi pozitivni učinci na zdravlje, u novije vrijeme dobivaju i značajnu znanstvenu potvrdu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA