Pregled bibliografske jedinice broj: 4920
Dostignuća u primjeni računalne analize slike na žitaricama i proizvodima od žitarica
Dostignuća u primjeni računalne analize slike na žitaricama i proizvodima od žitarica // XIII. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja : zbornik radova / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 128-132 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 4920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dostignuća u primjeni računalne analize slike na žitaricama i proizvodima od žitarica
(Highlights in Application of Digital Image Analysis on Cereals and Their Products)
Autori
Magdić, Damir ; Ugarčić-Hardi, Žaneta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XIII. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja : zbornik radova
/ Pliestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 128-132
Skup
XIII. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 21.01.1997. - 24.01.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
žitarice; proizvodi od žitarica; računalna analiza slike
(cereals; cereal products; digital image analysis)
Sažetak
Računalna analiza slike koristi se posljednjih nekoliko godina pri ocjenjivanju kakvoće i reoloških svojstava poljoprivrednih i prehrambenih materijala. Primjenjuje se i u istraživanjima teksture materijala radi prepoznavanja i izdvajanja uzoraka koji ne udovoljavaju zahtijevanim uvjetima. Osnovni su principi metode digitalizacija slike uzorka (putem videokamere, digitalnog fotoaparata ili skeniranjem slike uzorka), priprema slike za obradu (prevođenje u crno bijelu sliku sa 256 nijansi sive boje), izbor segmenata za analizu (različite veličine i položaji segmenta na slici) i računalna obrada digitalizirane slike. Jedna od najuspješnijih primjena računalne analize je pri prepoznavanju zrnja žitarica u smjesama i procjenjivanju oštećenosti zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski