Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 491573

Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja


Trpčić Ivona; Bela Njari; Zdolec, Nevijo; Željka Cvrtila Fleck; Tihana Fumić; Lidija Kozačinski
Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 5; 286-293 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 491573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja
(Microbiological quality and freshness grade of table eggs)

Autori
Trpčić Ivona ; Bela Njari ; Zdolec, Nevijo ; Željka Cvrtila Fleck ; Tihana Fumić ; Lidija Kozačinski

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12 (2010), 5; 286-293

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
jaja; mikrobiološka kakvoća; održivost
(eggs; microbiological validity; sustainability)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati čimbenike mikrobiološke kakvoće i održivosti konzumnih jaja. Mikroflora jaja sastoji se od brojnih bakterijskih vrsta, no javnozdravstveno značenje ponajprije imaju salmonele. Općenito, bakterijsko onečišćenje sadržaja jajeta nastaje na dva načina: preko ljuske (pore, oštećenja) ili prije stvaranja ljuske. Jaja imaju različite prirodne obrambene mehanizme i strukture kojima priječe prodor bakterija iz okoliša, no sposobnost obrane bitno ovisi o vanjskim uvetima (vlažnost, temperatura oscilacije, oštećenja i dr.). Trajanje održivosti jaja izravno je povezano s inicijalnim onečišćenjem, higijenom proizvodnje, sakupljanja i pakiranja, te mikroklimatskim uvjetima. Pored navedenog, ne treba zanemariti i čimbenike iz primarne proizvodnje koji u krajnjoj liniji najviše i pridonose ukupnoj kakvoći jaja - genetiku, hranidbu, dobrobit, zoohigijenske uvjete, zdravlje jata. Stoga se proizvodnja konzumnih jaja u kontekstu mikrobiološke ispravnosti i veće održivosti mora zasnivati na integriranom uzgoju i kontroli u okvirima dobre poljoprivredne, veterinarske, higijenske i proizvođačke prakse.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Trpčić Ivona; Bela Njari; Zdolec, Nevijo; Željka Cvrtila Fleck; Tihana Fumić; Lidija Kozačinski
Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 5; 286-293 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Trpčić Ivona, Bela Njari, Zdolec, N., Željka Cvrtila Fleck, Tihana Fumić & Lidija Kozačinski (2010) Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (5), 286-293.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2010}, pages = {286-293}, keywords = {jaja, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, odr\v{z}ivost}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a i ocjena svje\v{z}ine konzumnih jaja}, keyword = {jaja, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, odr\v{z}ivost} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2010}, pages = {286-293}, keywords = {eggs, microbiological validity, sustainability}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {12}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Microbiological quality and freshness grade of table eggs}, keyword = {eggs, microbiological validity, sustainability} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Zoological Record Online





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font