Pregled bibliografske jedinice broj: 491573
Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja
Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 5; 286-293 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 491573 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka kakvoća i ocjena svježine konzumnih jaja
(Microbiological quality and freshness grade of table eggs)
Autori
Trpčić Ivona ; Bela Njari ; Zdolec, Nevijo ; Željka Cvrtila Fleck ; Tihana Fumić ; Lidija Kozačinski
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12
(2010), 5;
286-293
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
jaja; mikrobiološka kakvoća; održivost
(eggs; microbiological validity; sustainability)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati čimbenike mikrobiološke kakvoće i održivosti konzumnih jaja. Mikroflora jaja sastoji se od brojnih bakterijskih vrsta, no javnozdravstveno značenje ponajprije imaju salmonele. Općenito, bakterijsko onečišćenje sadržaja jajeta nastaje na dva načina: preko ljuske (pore, oštećenja) ili prije stvaranja ljuske. Jaja imaju različite prirodne obrambene mehanizme i strukture kojima priječe prodor bakterija iz okoliša, no sposobnost obrane bitno ovisi o vanjskim uvetima (vlažnost, temperatura oscilacije, oštećenja i dr.). Trajanje održivosti jaja izravno je povezano s inicijalnim onečišćenjem, higijenom proizvodnje, sakupljanja i pakiranja, te mikroklimatskim uvjetima. Pored navedenog, ne treba zanemariti i čimbenike iz primarne proizvodnje koji u krajnjoj liniji najviše i pridonose ukupnoj kakvoći jaja - genetiku, hranidbu, dobrobit, zoohigijenske uvjete, zdravlje jata. Stoga se proizvodnja konzumnih jaja u kontekstu mikrobiološke ispravnosti i veće održivosti mora zasnivati na integriranom uzgoju i kontroli u okvirima dobre poljoprivredne, veterinarske, higijenske i proizvođačke prakse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Zoological Record Online