Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 491456

Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobioloških pokazatelja


Bilajac, Lovorka
Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobioloških pokazatelja, 2008., magistarski rad, Medicinski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 491456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobioloških pokazatelja
(Assessment of hygienic conditions in food manufacturing objects based on microbiological indicators)

Autori
Bilajac, Lovorka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.12

Godina
2008

Stranica
67

Mentor
Doko Jelinić, Jagoda

Ključne riječi
mikrobiološki pokazatelji; sigurna priprema; HACCP
(microbiological indicators; safe preparation; HACCP)

Sažetak
Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i posluživanje namirnica izvršena je na temelju vizualnog stručnog nadzora i mikrobiološkom analizom otisaka uzetih s elemenata radnog okoliša kako bi se dobila objektivnija slika sanitarno- higijenskih uvjeta u objektu. Ispitivani objekti grupirani su u dvije skupine, veliki ugostiteljski objekti i posebne institucije, a dobiveni rezultati nedvojbeno ukazuju na bolje higijenske uvjete u objektima koji sačinjavaju posebne institucije. Pozitivni otisci ukazuju na pojedinačne dijelove u radnom okruženju kojima je potrebno posvetiti veću pažnju prilikom pranja, čišćenja i dezinfekcije kako bi se smanjio rizik od pojave bolesti uzrokovanih hranom. Dobiveni rezultati o zdravstvenoj ispravnosti uzorkovanih namirnica u korelaciji su s pozitivnom otiscima uzetih s ruku djelatnika ili radnog okoliša. Navedeno ukazuje na veći rizik od križne kontaminacije. Kako bi se poboljšali higijenski uvjeti u objektima ključna je kontinuirana edukacija djelatnika o pravilnoj upotrebi dezinficijensa kao preventivnoj mjeri mikrobiološke kontaminacije radnih površina i namirnica koje se u objektu pripremaju. Sve navedeno je i sastavni dio implementiranog HACCP sustava koji će uskoro morati provoditi svi objekti u poslovanju s hranom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lovorka Bilajac (autor)

Avatar Url Jagoda Doko-Jelinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilajac, Lovorka
Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobioloških pokazatelja, 2008., magistarski rad, Medicinski fakultet, Zagreb
Bilajac, L. (2008) 'Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobioloških pokazatelja', magistarski rad, Medicinski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bilajac, Lovorka}, year = {2008}, pages = {67}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ki pokazatelji, sigurna priprema, HACCP}, title = {Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobiolo\v{s}kih pokazatelja}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ki pokazatelji, sigurna priprema, HACCP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bilajac, Lovorka}, year = {2008}, pages = {67}, keywords = {microbiological indicators, safe preparation, HACCP}, title = {Assessment of hygienic conditions in food manufacturing objects based on microbiological indicators}, keyword = {microbiological indicators, safe preparation, HACCP}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font