Pregled bibliografske jedinice broj: 491456
Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobioloških pokazatelja
Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobioloških pokazatelja, 2008., magistarski rad, Medicinski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 491456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i promet namirnica na temelju mikrobioloških pokazatelja
(Assessment of hygienic conditions in food manufacturing objects based on microbiological indicators)
Autori
Bilajac, Lovorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.12
Godina
2008
Stranica
67
Mentor
Doko Jelinić, Jagoda
Ključne riječi
mikrobiološki pokazatelji; sigurna priprema; HACCP
(microbiological indicators; safe preparation; HACCP)
Sažetak
Procjena higijenskih uvjeta u objektima za proizvodnju i posluživanje namirnica izvršena je na temelju vizualnog stručnog nadzora i mikrobiološkom analizom otisaka uzetih s elemenata radnog okoliša kako bi se dobila objektivnija slika sanitarno- higijenskih uvjeta u objektu. Ispitivani objekti grupirani su u dvije skupine, veliki ugostiteljski objekti i posebne institucije, a dobiveni rezultati nedvojbeno ukazuju na bolje higijenske uvjete u objektima koji sačinjavaju posebne institucije. Pozitivni otisci ukazuju na pojedinačne dijelove u radnom okruženju kojima je potrebno posvetiti veću pažnju prilikom pranja, čišćenja i dezinfekcije kako bi se smanjio rizik od pojave bolesti uzrokovanih hranom. Dobiveni rezultati o zdravstvenoj ispravnosti uzorkovanih namirnica u korelaciji su s pozitivnom otiscima uzetih s ruku djelatnika ili radnog okoliša. Navedeno ukazuje na veći rizik od križne kontaminacije. Kako bi se poboljšali higijenski uvjeti u objektima ključna je kontinuirana edukacija djelatnika o pravilnoj upotrebi dezinficijensa kao preventivnoj mjeri mikrobiološke kontaminacije radnih površina i namirnica koje se u objektu pripremaju. Sve navedeno je i sastavni dio implementiranog HACCP sustava koji će uskoro morati provoditi svi objekti u poslovanju s hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb