Pregled bibliografske jedinice broj: 491444
Sigurna priprema hrane u školama usklađena s HACCP načelima
Sigurna priprema hrane u školama usklađena s HACCP načelima // Stručno-edukativna konferencija "Upravljanje zdravstvenim rizicima u školama" : zbornik radova / Mićović, Vladimir ; Bilajac, Mirsad ; Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo ; Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2010. str. 19-26 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 491444 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurna priprema hrane u školama usklađena s HACCP načelima
(Safe food preparation in schools comply with HACCP principles)
Autori
Bilajac, Lovorka ; Jurčević Podobnik, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Stručno-edukativna konferencija "Upravljanje zdravstvenim rizicima u školama" : zbornik radova
/ Mićović, Vladimir ; Bilajac, Mirsad ; Lušić, Dražen - Rijeka : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo ; Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2010, 19-26
ISBN
978-953-95059-9-7
Skup
Stručno-edukativna konferencija "Upravljanje zdravstvenim rizicima u školama"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23.03.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
škola; hrana; sigurna priprema; HACCP
(schools; food; safe preparation; HACCP)
Sažetak
Osigurati sigurnu pripremu hrane u školama jednako je važno kao i osigurati kvalitetnu prehranu učenika. Škole nisu objekti kojima je primarni zadatak priprema i posluživanje hrane, ali obzirom da su obavezne osigurati prehranu učenika, potrebno je zadovoljiti i postojeću zakonsku regulativu vezanu za sigurnost hrane. Ovisno o načinu organiziranja prehrane učenika, prate se koraci definirani HACCP planom kojima je cilj priprema zdravstveno ispravne hrane. Potrebno je procjeniti opasnosti u pripremi, odrediti kritična mjesta i postaviti sustav upravljanja istima. Interni HACCP tim u školi prati i dokumentira sve definirane kritične i kontrolne točke, jer sukladno zakonima, odgovornost u pripremi hrane snosi subjekt u poslovanju s hranom, u ovom slučaju –škola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija