Pregled bibliografske jedinice broj: 491423
Određivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom
Određivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom, 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb
CROSBI ID: 491423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom
(Artificial sweeteners in food products)
Autori
Papac, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2010
Stranica
56
Mentor
Žuntar, Irena ; Lasić, Dario
Ključne riječi
umjetna sladila; saharin; aspartam; acesulfam-K; ciklamat; HPLC
(artificial sweeteners; saccharin; aspartame; acesulfam-K; cyclamate; HPLC)
Sažetak
Umjetna sladila su prehrambeni aditivi koji se koriste za davanje slatkog okusa hrani. Već dugi niz godina nalaze se na tržištu, a njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje bio je predmetom brojnih neslaganja. Upotreba sladila u proizvodnji prehrambenih proizvoda i njihova potrošnja bilježe osjetan porast u posljednjih nekoliko godina. Budući da zakoni o hrani u većini zemalja reguliraju uporabu umjetnih sladila, važna je analitička kontrola prisutnosti i razine sladila u hrani. U istraživanju je korišteno 20 nasumično odabanih prehrambenih proizvoda koji se mogu naći na tržištu RH. HPLC tehnikom provedena kvalitativna i kvantitativna analiza odabranih proizvoda. Određivana je prisutnost i koncentracija četiri umjetna sladila odobrena za uporabu u RH: saharin, acesulfam-K, ciklamat i aspartam. U dva uzorka pronađena je znatna količina sladila (acesulfam-K) koje nije navedeno u deklaraciji. Prema Pravilniku o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (NN 41/2008) to se smatra obmanom potrošača. U druga dva uzorka pronađeno je kako sladila koje je navedeno na deklaraciji (aspartam) uopće nema ili ima u koncentraciji manjoj od 1 mg/kg. U čak 5 uzoraka pronađena je količina sladila koje nije označeno na deklaraciji u količini manjoj od 1 mg/kg. U ovim slučajevima radi o „carry over“ principu koji je propisan Pravilnikom o prehrambenim aditivima (NN 062/2010). Kvantitativni rezultati istraživanja pokazali su da niti jedan proizvod uzet za analizu ne premašuje dopuštene količine sladila propisane Pravilnikom i u skladu s time može se zaključiti da su zdravstveno ispravni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061245-0010 - Glutation S-transferaza i superoksid dizmutaza u etiopatogenezi bolesti (Žuntar, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
Irena Žuntar
(mentor)