Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 491423

Određivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom


Papac, Jelena
Određivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom, 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb


CROSBI ID: 491423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom
(Artificial sweeteners in food products)

Autori
Papac, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2010

Stranica
56

Mentor
Žuntar, Irena ; Lasić, Dario

Ključne riječi
umjetna sladila; saharin; aspartam; acesulfam-K; ciklamat; HPLC
(artificial sweeteners; saccharin; aspartame; acesulfam-K; cyclamate; HPLC)

Sažetak
Umjetna sladila su prehrambeni aditivi koji se koriste za davanje slatkog okusa hrani. Već dugi niz godina nalaze se na tržištu, a njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje bio je predmetom brojnih neslaganja. Upotreba sladila u proizvodnji prehrambenih proizvoda i njihova potrošnja bilježe osjetan porast u posljednjih nekoliko godina. Budući da zakoni o hrani u većini zemalja reguliraju uporabu umjetnih sladila, važna je analitička kontrola prisutnosti i razine sladila u hrani. U istraživanju je korišteno 20 nasumično odabanih prehrambenih proizvoda koji se mogu naći na tržištu RH. HPLC tehnikom provedena kvalitativna i kvantitativna analiza odabranih proizvoda. Određivana je prisutnost i koncentracija četiri umjetna sladila odobrena za uporabu u RH: saharin, acesulfam-K, ciklamat i aspartam. U dva uzorka pronađena je znatna količina sladila (acesulfam-K) koje nije navedeno u deklaraciji. Prema Pravilniku o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (NN 41/2008) to se smatra obmanom potrošača. U druga dva uzorka pronađeno je kako sladila koje je navedeno na deklaraciji (aspartam) uopće nema ili ima u koncentraciji manjoj od 1 mg/kg. U čak 5 uzoraka pronađena je količina sladila koje nije označeno na deklaraciji u količini manjoj od 1 mg/kg. U ovim slučajevima radi o „carry over“ principu koji je propisan Pravilnikom o prehrambenim aditivima (NN 062/2010). Kvantitativni rezultati istraživanja pokazali su da niti jedan proizvod uzet za analizu ne premašuje dopuštene količine sladila propisane Pravilnikom i u skladu s time može se zaključiti da su zdravstveno ispravni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-0061245-0010 - Glutation S-transferaza i superoksid dizmutaza u etiopatogenezi bolesti (Žuntar, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url Irena Žuntar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Papac, Jelena
Određivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom, 2010., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb
Papac, J. (2010) 'Određivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Papac, Jelena}, year = {2010}, pages = {56}, keywords = {umjetna sladila, saharin, aspartam, acesulfam-K, ciklamat, HPLC}, title = {Odre\djivanje umjetnih sladila HPLC tehnikom}, keyword = {umjetna sladila, saharin, aspartam, acesulfam-K, ciklamat, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Papac, Jelena}, year = {2010}, pages = {56}, keywords = {artificial sweeteners, saccharin, aspartame, acesulfam-K, cyclamate, HPLC}, title = {Artificial sweeteners in food products}, keyword = {artificial sweeteners, saccharin, aspartame, acesulfam-K, cyclamate, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font