Pregled bibliografske jedinice broj: 4906
Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača
Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača // Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani / Kljaić, Filip (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 143-143 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača
(Rheological and sensory properties of milk chocolates of some national and foreign producers)
Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir ; Primorac, Ljiljana ; Folk, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani
/ Kljaić, Filip - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996, 143-143
Skup
8. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 27.06.1996. - 28.06.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
čokolada; reološka svojstva; senzorska svojstva
(chocolates; rheological properties; sensory properties)
Sažetak
Provedena su istraživanja reoloških i senzorskih svojstava šest različitih uzoraka mliječne čokolade nekih domaćih i stranih proizvođača na tržištu u Hrvatskoj. Mjerenje reoloških svojstava mliječne čokolade provedeno je pomoću rotacionog viskozimetra Reotest 3 u rasponu brzine smicanja od 1,499 do 145,76 1/s na temperaturi 40 oC. Reološki parametri su izračunavani pomoću Casson-ovog modela. Rezultati su prikazani grafički i izračunavanjem Casson-ove granice tečenja i Casson-ovog plastičnog viskoziteta. Senzorska svojstva su određena metodom bodovanja. Rezultati su pokazali da se ispitivani uzorci razlikuju u reološkim svojstvima, reološki parametri imaju nešto manju vrijednost kod čokolade domaćih proizvođača. Po senzorskim svojstvima svi uzorci su odgovarali standardnoj kavliteti s manjim razlikama ovisno o proizvođaču.
Izvorni jezik
Hrvatski