Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4906

Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača


Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir; Primorac, Ljiljana; Folk, Snježana
Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača // Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani / Kljaić, Filip (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 143-143 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača
(Rheological and sensory properties of milk chocolates of some national and foreign producers)

Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir ; Primorac, Ljiljana ; Folk, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani / Kljaić, Filip - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996, 143-143

Skup
8. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Bizovac, Hrvatska, 27.06.1996. - 28.06.1996

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
čokolada; reološka svojstva; senzorska svojstva
(chocolates; rheological properties; sensory properties)

Sažetak
Provedena su istraživanja reoloških i senzorskih svojstava šest različitih uzoraka mliječne čokolade nekih domaćih i stranih proizvođača na tržištu u Hrvatskoj. Mjerenje reoloških svojstava mliječne čokolade provedeno je pomoću rotacionog viskozimetra Reotest 3 u rasponu brzine smicanja od 1,499 do 145,76 1/s na temperaturi 40 oC. Reološki parametri su izračunavani pomoću Casson-ovog modela. Rezultati su prikazani grafički i izračunavanjem Casson-ove granice tečenja i Casson-ovog plastičnog viskoziteta. Senzorska svojstva su određena metodom bodovanja. Rezultati su pokazali da se ispitivani uzorci razlikuju u reološkim svojstvima, reološki parametri imaju nešto manju vrijednost kod čokolade domaćih proizvođača. Po senzorskim svojstvima svi uzorci su odgovarali standardnoj kavliteti s manjim razlikama ovisno o proizvođaču.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir; Primorac, Ljiljana; Folk, Snježana
Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača // Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani / Kljaić, Filip (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 143-143 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Pozderović, A., Moslavac, T., Primorac, L. & Folk, S. (1996) Reološka i senzorska svojstva mliječnih čokolada nekih domaćih i inozemnih proizvođača. U: Kljaić, F. (ur.)Knjiga sažetaka 8. Ružičkini dani.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir and Primorac, Ljiljana and Folk, Snje\v{z}ana}, editor = {Kljai\'{c}, F.}, year = {1996}, pages = {143-143}, keywords = {\v{c}okolada, reolo\v{s}ka svojstva, senzorska svojstva}, title = {Reolo\v{s}ka i senzorska svojstva mlije\v{c}nih \v{c}okolada nekih doma\'{c}ih i inozemnih proizvo\dja\v{c}a}, keyword = {\v{c}okolada, reolo\v{s}ka svojstva, senzorska svojstva}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Bizovac, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir and Primorac, Ljiljana and Folk, Snje\v{z}ana}, editor = {Kljai\'{c}, F.}, year = {1996}, pages = {143-143}, keywords = {chocolates, rheological properties, sensory properties}, title = {Rheological and sensory properties of milk chocolates of some national and foreign producers}, keyword = {chocolates, rheological properties, sensory properties}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Bizovac, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font