Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 49057

Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom


Kovačević, Dragan; Kurtanjek, Želimir
Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 48 (1999), 6; 231-235 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 49057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom
(Determination of heat diffusivity of surimi by Dickerson method)

Autori
Kovačević, Dragan ; Kurtanjek, Želimir

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 48 (1999), 6; 231-235

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
toplinska difuzivnost ; hrana ; Dickersonov postupak
(heat diffusivity ; food ; Dickerson method)

Sažetak
Za određivanje toplinske difuzivnosti alpha surimija u temperaturnom rasponu od -20 do 20 C, izrađen je laboratorijski uređaj za određivanje alpha primjenom Dickerson-ove metode. Povezanost mjernog uređaja s računalom (PC) omogućava on-line pracenje procesa odmrzavanja, veliku frekvenciju uzorkovanja i graficku interpretaciju rezultata. Surimi je pripremljen u laboratorijskim uvjetima od srdele (Sardina pilchardus). Maseni udio vode u surimiju iznosi w=81, 5 %, alpha surimija određena je u temperaturnom području iznad Tf i iznosi alpha=1, 31 10^-7 m^2s^-1 . Vrijednost izmjerene toplinske difuzivnosti surimija dobro se slaže s literaturnom vrijednosti određenom pomoću eksperimentalnih podataka za cp, k, i rho, (alpha=1, 372 10^-7 m^2s^-1) te s vrijednostima toplinske difuzivnosti za skušu (w=78, 9%), alpha=1, 332 10^-7 m^2s^-1. Mogucnost određivanja alpha na temperaturama iznad Tf primjenom Dickersonove metode i matematičkog modela toplinske difuzivnosti, dobro slaganje eksperimentalnih podataka s literaturnim, te postignuta reprocudibilnost rezultata, potvrđuje uspješnost konstrukcijskog rješenja uređaja (posebice mjernog sustava) te odabir parametara koje definiraju uvjete i način mjerenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058201

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Želimir Kurtanjek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Kurtanjek, Želimir
Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 48 (1999), 6; 231-235 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Kovačević, D. & Kurtanjek, Ž. (1999) Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom. Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 48 (6), 231-235.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, year = {1999}, pages = {231-235}, keywords = {toplinska difuzivnost, hrana, Dickersonov postupak}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {48}, number = {6}, issn = {0022-9830}, title = {Odre\djivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom}, keyword = {toplinska difuzivnost, hrana, Dickersonov postupak} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, year = {1999}, pages = {231-235}, keywords = {heat diffusivity, food, Dickerson method}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {48}, number = {6}, issn = {0022-9830}, title = {Determination of heat diffusivity of surimi by Dickerson method}, keyword = {heat diffusivity, food, Dickerson method} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font