Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 490567

Osjetljivost na antimikrobne tvari Leuconostoc spp. iz svježeg kravljeg sira


Zdolec, Nevijo; Marić, Aleks; Njari, Bela; Mioković, Branimir; Kozačinski, Lidija; Cvrtila-Fleck, Željka; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Fumić, Tihana
Osjetljivost na antimikrobne tvari Leuconostoc spp. iz svježeg kravljeg sira // Zbornik sažetaka 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2010. str. 87-87 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 490567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osjetljivost na antimikrobne tvari Leuconostoc spp. iz svježeg kravljeg sira
(Antimicrobial susceptibility of Leuconostoc spp. isolated from fresh cow's cheese)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Marić, Aleks ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila-Fleck, Željka ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Fumić, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 2010, 87-87

Skup
39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Leuconostoc; svježi sir; antimikrobne tvari; rezistencija
(Leuconostoc; raw cheese; antimicrobials; resistance)

Sažetak
Cilj rada bio je izdvojiti i odrediti vrste bakterija mliječne kiseline u svježem kravljem siru (n=5) te ispitati njihovu osjetljivost odnosno otpornost prema pojedinim antimikrobnim tvarima (n=23). Izolati su determinirani kao Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (n=2) i Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum (n=3). Svi izolati bili su osjetljivi prema streptomicinu, neomicinu, tetraciklinu, penicilinu, bacitracinu, kloramfenikolu, cefaleksinu, linkomicinu, eritromicinu, kanamicinu, ampicilinu, spiramicinu i amoksicilinu. Na rast Leuconostoc vrsta nisu utjecali trimetoprim, vankomicin, nalidiksična kiselina i metronidazol, dok su sulfonamidi i nitrofurantoin inhibirali rast soja Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris 2. Po jedan izolat bio je otporan prema enrofloksacinu, polimiksinu, oksacilinu i gentamicinu. Ovi preliminarni rezultati upućuju na potrebu sustavnog praćenja rezistencije mliječnokiselinskih bakterija u tradicionalnim mliječnim proizvodima u svrhu procjene zastupljenosti rezistentnih ili multirezistentnih sojeva i mogućeg rizika za potrošače s obzirom na antimikrobnu rezistenciju u prehrambenom lancu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Marić, Aleks; Njari, Bela; Mioković, Branimir; Kozačinski, Lidija; Cvrtila-Fleck, Željka; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Fumić, Tihana
Osjetljivost na antimikrobne tvari Leuconostoc spp. iz svježeg kravljeg sira // Zbornik sažetaka 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2010. str. 87-87 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Zdolec, N., Marić, A., Njari, B., Mioković, B., Kozačinski, L., Cvrtila-Fleck, Ž., Dobranić, V., Filipović, I. & Fumić, T. (2010) Osjetljivost na antimikrobne tvari Leuconostoc spp. iz svježeg kravljeg sira. U: Zbornik sažetaka 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Mari\'{c}, Aleks and Njari, Bela and Miokovi\'{c}, Branimir and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila-Fleck, \v{Z}eljka and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Fumi\'{c}, Tihana}, year = {2010}, pages = {87-87}, keywords = {Leuconostoc, svje\v{z}i sir, antimikrobne tvari, rezistencija}, title = {Osjetljivost na antimikrobne tvari Leuconostoc spp. iz svje\v{z}eg kravljeg sira}, keyword = {Leuconostoc, svje\v{z}i sir, antimikrobne tvari, rezistencija}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Mari\'{c}, Aleks and Njari, Bela and Miokovi\'{c}, Branimir and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila-Fleck, \v{Z}eljka and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Fumi\'{c}, Tihana}, year = {2010}, pages = {87-87}, keywords = {Leuconostoc, raw cheese, antimicrobials, resistance}, title = {Antimicrobial susceptibility of Leuconostoc spp. isolated from fresh cow's cheese}, keyword = {Leuconostoc, raw cheese, antimicrobials, resistance}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font