Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489982

Karakterizacija Prevelog sira


Dolenčić Špehar, Iva; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna; Havranek, Jasmina
Karakterizacija Prevelog sira // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 489982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija Prevelog sira
(Characterisation of Preveli cheese)

Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Havranek, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010

Skup
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mlijeko; kravlji sir; vrhnje; kemijski sastav
(milk; cottage cheese; cream; chemical composition)

Sažetak
Preveli ili Prevehli sir je autohtoni hrvatski sir koji se i danas proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Moslavine. Sam naziv sira može se povezati sa načinom njegove proizvodnje pri čemu se proizvedeni svježi kravlji sir soli i presušuje u sirnicama radi produženja njegove trajnosti. Cilj rada bio je utvrditi fizikalno-kemijske osobine mlijeka, sira te vrhnja u svrhu karakterizacije i standardizacije tehnologije proizvodnje Prevelog sira. Istraživanje je obuhvatilo 18 obiteljskih gospodarstava tijekom 2009. godine koja proizvode Preveli sir. Na temelju dobivenih rezultata vidljiva su odstupanja u kemijskom sastavu sira od proizvođača do proizvođača što se može pripisati neujednačenoj tehnologiji proizvodnje sira. Analizom su utvrđene razlike u kemijskom sastavu sira pri čemu su minimalne i maksimalne vrijednosti odnosno standardna devijacija iznosile: za sadržaj mliječne masti (1, 25 % ; 18, 00 % ; 4, 93 %), za sadržaj proteina (14, 69 % ; 26, 98 % ; 3, 53 %), za sadržaj suhe tvari (24, 12 % ; 52, 94 % ; 7, 46 %), za sadržaj masti u suhoj tvari sira ( 4, 08 % ; 39, 11% ; 10, 00 %). Također su utvrđena odstupanja u kemijskom sastavu vrhnja za sadržaj mliječne masti (11, 50 % ; 44, 00 % ; 8, 54 %) i sadržaj suhe tvari (18, 38 % ; 70, 13 % ; 12, 45%). Nije utvrđena razlika u kemijskom sastavu mlijeka osim za sadržaj uree (4, 97 mg/100mL ; 45, 04 mg/100mL ; 11, 27 mg/100mL).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Dolenčić Špehar, Iva; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna; Havranek, Jasmina
Karakterizacija Prevelog sira // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Dolenčić Špehar, I., Kalit, S., Tudor Kalit, M. & Havranek, J. (2010) Karakterizacija Prevelog sira. U: Vera Volarić, d. (ur.)39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka..
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Kalit, Samir and Tudor Kalit, Milna and Havranek, Jasmina}, editor = {Vera Volari\'{c}, d.}, year = {2010}, keywords = {mlijeko, kravlji sir, vrhnje, kemijski sastav}, title = {Karakterizacija Prevelog sira}, keyword = {mlijeko, kravlji sir, vrhnje, kemijski sastav}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Kalit, Samir and Tudor Kalit, Milna and Havranek, Jasmina}, editor = {Vera Volari\'{c}, d.}, year = {2010}, keywords = {milk, cottage cheese, cream, chemical composition}, title = {Characterisation of Preveli cheese}, keyword = {milk, cottage cheese, cream, chemical composition}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font