Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489876

Utjecaj prirodnog zeolita klinoptilolita na imunološke pokazatelje u odbite prasadi


Šperanda, Marcela; Valpotić Hrvoje; Šperanda, Tomislav; Đidara, Mislav; Antunović, Zvonko; Mikulec, Željko; Habrun, Boris; Špoljarić, Daniel
Utjecaj prirodnog zeolita klinoptilolita na imunološke pokazatelje u odbite prasadi // 2. Workshop Feeed-to-food FP7 regpot-3 XIV Međunarodni simpozijum Tehnologija hrane za životinje / Lević, Jovanka (ur.).
Novi Sad: Institute for Food Technology, 2010. str. 72-78 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 489876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prirodnog zeolita klinoptilolita na imunološke pokazatelje u odbite prasadi
(Influence of natural zeolite clinoptilolite on immunological parameters of weaned piglets)

Autori
Šperanda, Marcela ; Valpotić Hrvoje ; Šperanda, Tomislav ; Đidara, Mislav ; Antunović, Zvonko ; Mikulec, Željko ; Habrun, Boris ; Špoljarić, Daniel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
2. Workshop Feeed-to-food FP7 regpot-3 XIV Međunarodni simpozijum Tehnologija hrane za životinje / Lević, Jovanka - Novi Sad : Institute for Food Technology, 2010, 72-78

ISBN
978-86-7994-011-7

Skup
XIV Međunarodni simpozijum Tehnologija hrane za životinje

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 19.10.2010. - 21.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
odbijena prasad ; zeolit ; Vetamin® ; imunohematološki parametri
(weaned piglets ; zeolit ; Vetamin® ; immunohematological parameters)

Sažetak
Cilj ovoga istraživanja je bio odrediti utjecaj prirodnog zeolita na neke imunološke parametre, kao i njegovo delovanje u kombinaciji sa živim rekombiniranom F4ac+non-ETEC sojem 2407 i F18ac+ non ETEC živim sojem 2143. Eksperiment je proveden u dva odvojena pokusa. U prvom modelu kontrolna (C)skupina hranjena je bez dodatka zeolita, a drugoj eksperimentalnoj (E) skupini dodano je 0.5% Vetamin®(Panaceo, Austria) preparata u smjesu tijekom cijelog eksperimentalnog perioda. Zeolit je u obliku nanočestica, dobiven postupkom mikronizacije visokom energijom koja podiže potencijal samoga materijala. U drugom eksperimentalnom modelu prasad je podijeljena u tri skupine: kontrolnu (C), cijepljenu vakcinom (neETEC - ne enterotoksična E. coli) protiv E. coli (E]) i skupinu cijepljene prasadi hranjenih s dodatkom zeolita u smjesi (E2). Nisu postojale statistički signifikantne razlike u tjelesnoj masi između kontrolne i eksperimentalnih grupa. Signifikantno (P<0, 05) je veći broj leukocita bio u E2 grupi u odnosu na kontrolu 14. dana eksperimenta. Udio neutofila i limfocita nije se statistički signifikantno razlikovao. Utvrđen je veći udio limfocita u E2 grupi 35. dana eksperimenta. Značajna razlika količine ukupnih belančevina primjećena je između kontrolne i cijepljene skupine prasadi (P<0, 05, te kontrolne i cijepljene skupine hranjene s dodatkom zeolita u smjesi (P<0, 01) 35. dana eksperimenta. Koncentracija globulina 35. dana eksperimenta značajno (P<0, 05) je bila veća u E2 skupni u odnosu na kontrolnu skupinu. Dodatak zeolita u kombinaciji s rekombinantnom eksperimentalnom vakcinom protiv E. coli potakla je specifični imuni odgovor.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-079-3448-3438

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šperanda, Marcela; Valpotić Hrvoje; Šperanda, Tomislav; Đidara, Mislav; Antunović, Zvonko; Mikulec, Željko; Habrun, Boris; Špoljarić, Daniel
Utjecaj prirodnog zeolita klinoptilolita na imunološke pokazatelje u odbite prasadi // 2. Workshop Feeed-to-food FP7 regpot-3 XIV Međunarodni simpozijum Tehnologija hrane za životinje / Lević, Jovanka (ur.).
Novi Sad: Institute for Food Technology, 2010. str. 72-78 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šperanda, M., Valpotić Hrvoje, Šperanda, T., Đidara, M., Antunović, Z., Mikulec, Ž., Habrun, B. & Špoljarić, D. (2010) Utjecaj prirodnog zeolita klinoptilolita na imunološke pokazatelje u odbite prasadi. U: Lević, J. (ur.)2. Workshop Feeed-to-food FP7 regpot-3 XIV Međunarodni simpozijum Tehnologija hrane za životinje.
@article{article, author = {\v{S}peranda, Marcela and \v{S}peranda, Tomislav and \DJidara, Mislav and Antunovi\'{c}, Zvonko and Mikulec, \v{Z}eljko and Habrun, Boris and \v{S}poljari\'{c}, Daniel}, editor = {Levi\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {72-78}, keywords = {odbijena prasad, zeolit, Vetamin®, imunohematolo\v{s}ki parametri}, isbn = {978-86-7994-011-7}, title = {Utjecaj prirodnog zeolita klinoptilolita na imunolo\v{s}ke pokazatelje u odbite prasadi}, keyword = {odbijena prasad, zeolit, Vetamin®, imunohematolo\v{s}ki parametri}, publisher = {Institute for Food Technology}, publisherplace = {Novi Sad, Srbija} }
@article{article, author = {\v{S}peranda, Marcela and \v{S}peranda, Tomislav and \DJidara, Mislav and Antunovi\'{c}, Zvonko and Mikulec, \v{Z}eljko and Habrun, Boris and \v{S}poljari\'{c}, Daniel}, editor = {Levi\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {72-78}, keywords = {weaned piglets, zeolit, Vetamin®, immunohematological parameters}, isbn = {978-86-7994-011-7}, title = {Influence of natural zeolite clinoptilolite on immunological parameters of weaned piglets}, keyword = {weaned piglets, zeolit, Vetamin®, immunohematological parameters}, publisher = {Institute for Food Technology}, publisherplace = {Novi Sad, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font