Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 489370

Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke


Matijević, Bojan; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke // Mljekarstvo, 60 (2010), 3; 175-182 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 489370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke
(Growth of ABT-5 bacteria culture in whey supplemented with whey protein concentrate)

Autori
Matijević, Bojan ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60 (2010), 3; 175-182

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.; Streptococcus thermophilus; koncentrat proteina sirutke; sirutkanica
(Lactobacillus acidophilus; Bifido- bacterium spp.; Streptococcus thermophilus; whey protein concentrate; whey)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je skratiti trajanje fermentacije sirutke te ispitati utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost te preživljavanje bakterija združene ABT-5 kulture (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus) tijekom 28 dana hladnog čuvanja (5 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i s dodatkom 1, 5 i 3 % KPS. Fermentacija sirutke sa združenom ABT-5 bakterijskom kulturom trajala je oko 6, 5 sati, a KPS nije utjecao na dinamiku fermentacije, bez obzira na dodanu količinu. Broj živih stanica Lactobacillus acidophilus bio je veći u fermentiranoj sirutki s KPS (oko 7, 13 log CFU/mL) u odnosu na fermentiranu sirutku bez KPS (oko 6, 63 log CFU/mL). Dodatak KPS nije utjecao na rast bakterija Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus kao ni na preživljavanje bakterija ABT-5 kulture u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog čuvanja (5°C).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan; Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica
Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke // Mljekarstvo, 60 (2010), 3; 175-182 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Matijević, B., Božanić, R. & Tratnik, L. (2010) Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke. Mljekarstvo, 60 (3), 175-182.
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {2010}, pages = {175-182}, keywords = {Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., Streptococcus thermophilus, koncentrat proteina sirutke, sirutkanica}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki oboga\'{c}enoj koncentratom proteina sirutke}, keyword = {Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., Streptococcus thermophilus, koncentrat proteina sirutke, sirutkanica} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Tratnik, Ljubica}, year = {2010}, pages = {175-182}, keywords = {Lactobacillus acidophilus, Bifido- bacterium spp., Streptococcus thermophilus, whey protein concentrate, whey}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Growth of ABT-5 bacteria culture in whey supplemented with whey protein concentrate}, keyword = {Lactobacillus acidophilus, Bifido- bacterium spp., Streptococcus thermophilus, whey protein concentrate, whey} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • Chemoreception Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font