Pregled bibliografske jedinice broj: 489370
Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke
Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke // Mljekarstvo, 60 (2010), 3; 175-182 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 489370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke
(Growth of ABT-5 bacteria culture in whey supplemented with whey protein concentrate)
Autori
Matijević, Bojan ; Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60
(2010), 3;
175-182
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.; Streptococcus thermophilus; koncentrat proteina sirutke; sirutkanica
(Lactobacillus acidophilus; Bifido- bacterium spp.; Streptococcus thermophilus; whey protein concentrate; whey)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je skratiti trajanje fermentacije sirutke te ispitati utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost te preživljavanje bakterija združene ABT-5 kulture (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus) tijekom 28 dana hladnog čuvanja (5 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i s dodatkom 1, 5 i 3 % KPS. Fermentacija sirutke sa združenom ABT-5 bakterijskom kulturom trajala je oko 6, 5 sati, a KPS nije utjecao na dinamiku fermentacije, bez obzira na dodanu količinu. Broj živih stanica Lactobacillus acidophilus bio je veći u fermentiranoj sirutki s KPS (oko 7, 13 log CFU/mL) u odnosu na fermentiranu sirutku bez KPS (oko 6, 63 log CFU/mL). Dodatak KPS nije utjecao na rast bakterija Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus kao ni na preživljavanje bakterija ABT-5 kulture u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog čuvanja (5°C).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Karlovcu
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- Chemoreception Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts