Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 488675

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije


Bosiljkov, Tomislav; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Karlović, Sven
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, 2010 / Vera Volarić (ur.).
Opatija, 2010. str. 50-50 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 488675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije
(Influence of high intensity ultrasound on temperature and stability of cow milk expressed over emulsion stability index)

Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, 2010 / Vera Volarić - Opatija, 2010, 50-50

Skup
39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2010. - 27.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ultrazvuk; emulgiranje; kravlje mlijeko
(ultrasound; emulsify; cow milk)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na temperaturu te stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije (ISE) [h]. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, apsorbanciju i apsorbanciju nakon 24 sata pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 30 ; 50 ; 75 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) pri punom ciklusu (c=1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Vrijednosti ISE izračunati su preko izmjerenih vrijednosti apsorbacije kravljeg mlijeka. Najveći utjecaj na porast ISE (ANOVA) pokazalo je vrijeme obrade ultrazvukom (p<0.05), dok amplituda nema utjecaja. Emulzije sa ISE u intervalu od 0 – 1000 sati dobivene su pri nižim amplitudama i kraćim vremenima obrade (A = 30, 50% ; t = 2, 6 min) dok su emulzije u intervalu od 1000 – 2500 sati dobivene pri višim vrijednostima amplitude i dužim vremenima obrade ( A = 75, 100% ; t = 10, 15 min). Sve emulzije dobivene pri svim procesnim parametrima smatraju se izrazito prihvatljivima i stabilnima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Bosiljkov, Tomislav; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Karlović, Sven
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije // 39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, 2010 / Vera Volarić (ur.).
Opatija, 2010. str. 50-50 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Bosiljkov, T., Tripalo, B., Ježek, D., Brnčić, M. & Karlović, S. (2010) Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izraženog preko indeksa stabilnosti emulzije. U: Vera Volarić (ur.)39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka, 2010.
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Karlovi\'{c}, Sven}, year = {2010}, pages = {50-50}, keywords = {ultrazvuk, emulgiranje, kravlje mlijeko}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu i stabilnost kravljeg mlijeka izra\v{z}enog preko indeksa stabilnosti emulzije}, keyword = {ultrazvuk, emulgiranje, kravlje mlijeko}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Karlovi\'{c}, Sven}, year = {2010}, pages = {50-50}, keywords = {ultrasound, emulsify, cow milk}, title = {Influence of high intensity ultrasound on temperature and stability of cow milk expressed over emulsion stability index}, keyword = {ultrasound, emulsify, cow milk}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font