Pregled bibliografske jedinice broj: 487908
Primjena ultrazvuka niskog intenziteta ("puls-jeka") u otkrivanju oštećenja ambalažnog materijala i stranih tijela unutar pakovanja
Primjena ultrazvuka niskog intenziteta ("puls-jeka") u otkrivanju oštećenja ambalažnog materijala i stranih tijela unutar pakovanja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5 (2010), 1-2; 31-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 487908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrazvuka niskog intenziteta ("puls-jeka") u otkrivanju oštećenja ambalažnog materijala i stranih tijela unutar pakovanja
(Application of Low-intensity Ultrasound ("pulse-echo") for Damgae Detection of Packaging Materials and Foreign Bodies in Packaged Products)
Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Tripalo, Branko ; Brnčić, Mladen ; Ježek, Damir ; Rimac-Brnčić, Suzana ; Penava, Antonija ; Karlović, Damir
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 5
(2010), 1-2;
31-37
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ambalažni materijal; puls-jeka metoda; ultrazvuk niskog intenziteta
(packaging material; pulse-echo method; low intensity ultrasound)
Sažetak
Sa ciljem što preciznijeg i jasnijeg definiranja eventualnih nedostataka ambalažnog materijala u smislu detekcije oštećenja kao i otkrivanje stranih tijela unutar upakiranog gotovog prehrambenog proizvoda danas se primjenjuju razne tehnike čija je temeljna osnova utjecaj ultrazvuk niskog intenziteta. Ultrazvuk kao mehanička vibracija sličan je čujnome zvuku. Nerazorna (dijagnostička) ispitivanja najčešće se provode u frekvencijskom području između 1MHz – 30 MHz i karakteriziraju ga niski intenziteti (<1 W/cm²). U ovom radu prikazani su utjecaji različitih tehnika primjene ultrazvuka niskog intenziteta kao što su „puls – jeka“ metoda kao najučinkovitija metoda pri detekciji stranih tijela zaostalih unutar ambalažnog materijala tijekom proizvodnog procesa, kao i mjerenje utjecaja akustičke impedancije sa ciljem dobivanja što jasnije slike analiziranih spojnih mjesta ambalažnog materijala. Prikazane su i osnovne značajke BAI (eng. Backscattering Amplitude Integral) tehnike slikanja kako bi se analizom dobivene slike identificirale pukotine i oštećenja spojnih mjesta ambalažnog materijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Brnčić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Branko Tripalo
(autor)
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Damir Karlović
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Suzana Rimac Brnčić
(autor)