Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 487256

Aditivi u mesu i proizvodima od mesa


Perši, Nina; Pleadin, Jelka; Vulić, Ana
Aditivi u mesu i proizvodima od mesa // Veterinarska stanica, 41 (2010), 5; 409-420 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 487256 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aditivi u mesu i proizvodima od mesa
(Additives in meat and meat products)

Autori
Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 41 (2010), 5; 409-420

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
aditivi; meso; proizvodi od mesa
(additives; meat; meat products)

Sažetak
Aditivi su tvari koje se u mesnoj industriji upotrebljavaju tijekom postupka proizvodnje mesa i proizvoda od mesa iz tehnoloških razloga, a s ciljem poboljšanja senzorskih svojstava te bolje održivosti odnosno trajnosti proizvoda. Označavaju se E-brojem kao potvrdom toksikološke evaluacije i klasifikacije svakog pojedinog aditiva. U cilju produljenja roka valjanosti proizvoda od mesa, kao i poboljšanja okusa i teksture samog proizvoda, u mesnoj industriji koristi se veliki broj različitih aditiva, a najveće dopuštene količine (NDK), u ovisnosti o vrsti aditiva kao i kategoriji proizvoda od mesa, definirane su Pravilnikom. Najčešće upotrebljavani aditivi u mesu i mesnim proizvodima su konzervansi i to nitriti koje karakterizira jako antimikrobno djelovanje i polifosfati sa dobrim emulgirajućim svojstvima, zatim pojačivači okusa, antioksidansi, emulgatori, regulatori kiselosti, bojila te različita punila od kojih se sve više koriste modificirani škrobovi. U mesne proizvode se dodaju i različiti dodaci poput natrijevog klorida, šećera i začina koji prije svega utječu na organoleptička svojstva proizvoda. S obzirom na utvrđenu toksičnost pojedinih aditiva, njihov dodatak u mesni proizvod treba optimizirati u skladu sa propisanim količinama i zahtjevima tehnološkog procesa. Prije stavljanja proizvoda na tržište nužno je potrebno provesti laboratorijsku kontrolu aditiva, uz primjenu ispitanih kvantitativnih analitičkih metoda, procjenjujući pritom zdravstvenu ispravnost proizvoda, a sve sa konačnim ciljem zaštite zdravlja potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Vulić (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perši, Nina; Pleadin, Jelka; Vulić, Ana
Aditivi u mesu i proizvodima od mesa // Veterinarska stanica, 41 (2010), 5; 409-420 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Perši, N., Pleadin, J. & Vulić, A. (2010) Aditivi u mesu i proizvodima od mesa. Veterinarska stanica, 41 (5), 409-420.
@article{article, author = {Per\v{s}i, Nina and Pleadin, Jelka and Vuli\'{c}, Ana}, year = {2010}, pages = {409-420}, keywords = {aditivi, meso, proizvodi od mesa}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {41}, number = {5}, issn = {0350-7149}, title = {Aditivi u mesu i proizvodima od mesa}, keyword = {aditivi, meso, proizvodi od mesa} }
@article{article, author = {Per\v{s}i, Nina and Pleadin, Jelka and Vuli\'{c}, Ana}, year = {2010}, pages = {409-420}, keywords = {additives, meat, meat products}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {41}, number = {5}, issn = {0350-7149}, title = {Additives in meat and meat products}, keyword = {additives, meat, meat products} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font