Pregled bibliografske jedinice broj: 486979
Promjene mikrobioloških i kemijskih karakteristika stajskog gnoja tijekom kompostiranja pomoću gujavica
Promjene mikrobioloških i kemijskih karakteristika stajskog gnoja tijekom kompostiranja pomoću gujavica // XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Neum, Bosna i Hercegovina, 2010. str. 46-46 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 486979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene mikrobioloških i kemijskih karakteristika stajskog gnoja tijekom kompostiranja pomoću gujavica
(Changes in microbiological and chemical properties of stable manure during processing by earthworms)
Autori
Huić Babić, Katarina ; Redžepović, Sulejman ; Ćosić, Tomislav ; Blažinkov, Mihaela ; Čola, Josip ; Sikora, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
/ - , 2010, 46-46
Skup
XXI Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 29.09.2010. - 02.10.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
stajski gnoj; lumbripost; mikrobiološke karakteristike; patogeni mikroorganizmi; Lumbricus rubellus
(stable manure; lumbripost; microbiological characteristics; pathogens; Lumbricus rubellus)
Sažetak
Degradacijski proces u poljoprivrednom tlu s najvećim posljedicama je pad humusa do kritične razine. Sadržaj humusa poljoprivrednih tala u RH nije zadovoljavajuć a uz nedostatno unošenje organske tvari glavni je ralog intenzivna obrada. Budući da je novi trend u poljoprivredi najviše vezan za održivo gospodarenje tlom, ekološke rizike i zdravstvenu ispravnost hrane, osnovni cilj ovih istraživanja je procjena mikrobiološke i kemijske kvalitete stajskog gnoja i lumbriposta – gnojiva proizvedena uzgojem gujavica. Kako ova problematika u našoj zemlji, vezana uz organska gnojiva, nije uključivala sve rizike ovim radom želimo ukazati na potrebu dopune zakonskih rješenja kojima bismo mogli osigurati sigurniju proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Ukupno je analizirano šest različitih organskih gnojiva. Rezultati pokazuju različit stupanj biogenosti te dobru zastupljenost najznačajnijih fizioloških grupa mikroorganizama. U nekoliko slučajeva dokazali smo postojanje patogenih mikroorganizama kao što su Escherichia coli, Salmonella spp., Campilobacter spp. i ukupni koliformni mikroorganizmi. Po prvi put je provjerena efikasnost primjene efektivnih mikroorganizama u biotehnologiji sazrijevanja stajskog gnoja. Sva analizirana gnojiva sadrže nekoliko puta niže količine štetnih tvari od maksimalno dozvoljenih. S obzirom da se radi o niskim koncentracijama teških metala primjena ovih organskih gnojiva ne bi značajnije utjecala na povećanje akumulacije istih. Međutim prisutnost patogenih mikroorganizama nameće potrebu za detaljnijom kontrolom organskih gnojiva na tržištu.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Ćosić
(autor)
Mihaela Blažinkov
(autor)
Katarina Huić Babić
(autor)
Sanja Sikora
(autor)
Sulejman Redžepović
(autor)