Pregled bibliografske jedinice broj: 486711
Utjecaj organskih malčeva na komponente prinosa salate
Utjecaj organskih malčeva na komponente prinosa salate // Zbornik sažetaka 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma / Pospošil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 130-130 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 486711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj organskih malčeva na komponente prinosa salate
(Effects of organic mulches on yield components of lettuce)
Autori
Toth, Nina ; Žutić, Ivanka ; Borošić, Josip ; Novak, Bruno ; Benko, Božidar ; Fabek, Sanja ; Herak-Ćustić, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospošil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 130-130
ISBN
978-953-6135-56-1
Skup
42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
komponente prinosa; Lactuca sativa; organski malč; PE-malč
(Lactuca sativa; organic mulch; PE-mulch; yield components)
Sažetak
Primjenom PE-malčeva ostvaruju se viši prinos i ranija berba uzgajane kulture, no povećavaju se troškovi proizvodnje i onečišćuje se okoliš. Kao zamjena za PE-malč mogu se koristiti različiti organski nusproizvodi procesne industrije i poljoprivrenih gospodarstava. Istraživanje je imalo za cilj utvrditi utjecaj mrtvih, razgradivih organskih malčeva na komponente prinosa salate kristalke. Poljski pokusi s organskim malčevima (sijeno, slama, usitnjeni kukuruzni oklasci i kukuruzovina), PE-malčem, papirom i nepokrivenim tlom provedeni su 2005. i 2006. godine u proljetno-ljetnom i ljetno-jesenskom roku uzgoja. Tijekom berbe analizirane su komponente prinosa: ukupna masa glavice, masa, promjer i visina tržnih glavica te tržni prinos. Salata uzgajana na PE-malču imala je sve istraživane parametre u rangu statistički najvećih vrijednosti u sva četiri poljska pokusa. Obzirom na tržni prinos, ukupnu masu glavice, promjer i masu tržne glavice, salata na papiru pripadala je u tri roka uzgoja u rang najvećih vrijednosti, dok je na nepokrivenom tlu i kukuruzovini zabilježena pripadnost rangu s najvećim tržnim prinosom samo u ljetno-jesenskom roku uzgoja 2005. godine i proljetno-ljetnom 2006. Metodom kontrasta na svim promatranim parametrima ustanovljeno je da primjena organskih malčeva u uzgoju salate u usporedbi s PE-malčem nije opravdana. Kao najprihvatljiviji mrtvi organski malč za proizvodnju salate, prema ostvarenim vrijednostima komponenti prinosa, identificirana je usitnjena kukuruzovina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Istraživanja vezana za VIP projekt br. V-24-7/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Joisp Borošić
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Ivanka Žutić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)
Nina Toth
(autor)
Bruno Novak
(autor)