Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 484810

Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja Torrymeter


Pavičić M.; L. Kozačinski; B. Njari
Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja Torrymeter // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5 (2003), 6; 42-49 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 484810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja Torrymeter
(Aplication of the instrument Torrymeter in reviewing of the freshness of sea fish)

Autori
Pavičić M. ; L. Kozačinski ; B. Njari

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 5 (2003), 6; 42-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
ocjena svježine; morska riba; Torrymeter
(freshness of sea fish; Torrymeter)

Sažetak
Torrymeter je prijenosni mjerni uređaj za koji proizvođač navodi da na objektivan način uređuje svježinu ribe.Dobiveni rezultati izražavaju se torimetrijskom vrijednošću u skali od 0-16.U ovom je radu uređajem određen stupanj svježine u uzorcima bijele i plave morske ribe pohranjene kroz 4 dana u hladnjaku na temp.od +4*C.Nakon ulova i pohrane u hladnjaku kroz 24h u uzorcima ribe utvrđena je tor.-vrijednost od 10-16 koja je pokazatelj za besprijekornu ribu u postupku organoleptičke pretrage.Nakon 48h pohrane u hladnjaku vrijednost je iznosila od 6-10, a prema przultatima organoleptičke pretrage riba je bila odstajala.Bijela i plava morska riba nakon 72h i 96h pohrane u hladnjaku imale su tor.-vrijednost od 3-6 koje su jednake ocjeni u organoleptičkoj pretrazi prema kojoj je riba pokvarena.Uz to, određen je stupanj svježine bijele i plave morske ribe smrznute na temp.od -20*C, a zatim odmrznute.Očitana tor.-vrijednost (0-3) ukazala je da su smrznute pa zatim odmrznute ribe u organoleptičkoj pretrazi ocijenjene kao besprijekorne.Uređaj se pokazao pouzdanim u ocjeni svježine ribe, a prikladan je za rad vet.insp., te za utvrđivanje nedozvoljenih radnji kada se smrznuta riba nakon odmrzavanja prodaje kao svježa.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavičić M.; L. Kozačinski; B. Njari
Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja Torrymeter // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5 (2003), 6; 42-49 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Pavičić M., L. Kozačinski & B. Njari (2003) Ocjena svježine morske ribe upotrebom uređaja Torrymeter. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5 (6), 42-49.
@article{article, year = {2003}, pages = {42-49}, keywords = {ocjena svje\v{z}ine, morska riba, Torrymeter}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {5}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Ocjena svje\v{z}ine morske ribe upotrebom ure\djaja Torrymeter}, keyword = {ocjena svje\v{z}ine, morska riba, Torrymeter} }
@article{article, year = {2003}, pages = {42-49}, keywords = {freshness of sea fish, Torrymeter}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {5}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Aplication of the instrument Torrymeter in reviewing of the freshness of sea fish}, keyword = {freshness of sea fish, Torrymeter} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font