Pregled bibliografske jedinice broj: 484784
Analiza teksturalnih svojstava kod sporo fermentiranih trajnih kobasica
Analiza teksturalnih svojstava kod sporo fermentiranih trajnih kobasica // Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on Regional Development / Branko Katalinić (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010. str. 1469-1473 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 484784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza teksturalnih svojstava kod sporo fermentiranih trajnih kobasica
(Analysis of textural features in slowly fermented permanent sausage)
Autori
Troha, Ferdinand ; Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Troha Mendel, Višnja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on Regional Development
/ Branko Katalinić - Požega : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010, 1469-1473
ISBN
978-3-901509-76-6
Skup
2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 03.09.2010. - 05.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
teksturalna svojstva; trajne kobasice; tvrdoća; elastičnost; adhezivnost
(textural properties; permanent sausages; hardness; elasticity; adhesiveness)
Sažetak
Analizom su obuhvaćene tri kulenove seke, dvije trajne konjske kobasice, jedna trajna kobasica od goveđeg mesa. Razlike u teksturalnim svojstvima posljedica su različitog sirovinskog sastava. Analiza je pokazala prilično dobru honogenost u dobivenim vrijednostima za tvrdoću, elastičnost i rad potreban za žvakanje, kako unutar samih salama, tako i prilikom međusobne usporedbe. Određena odstupanja kao posljedica proizvodnog procesa i samog sastava postoje, te je usporedbom određena najkvalitetnija salama iz aspekta njezine teksture. Boja svih ispitivanih kobasica zadovoljava kriterije potrošaća, pri čemu su analizirane razlike u boji kao i da li se čitav spektar nalazi untuar predviđenih granica
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb