Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 484771

Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta


Karlović, Sven; Ježek, Damir; Tripalo, Branko; Brnčić, Mladen; Bosiljkov, Tomislav; Žutić, Ana
Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta // Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development / Branko Katalinić (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010. str. 553-559 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 484771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta
(Infrared Drying of Apples Treated with High Intensity Ultrasound)

Autori
Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Žutić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development / Branko Katalinić - Požega : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010, 553-559

ISBN
978-3-901509-76-6

Skup
2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 03.09.2010. - 05.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
infracrveno sušenje; jabuke; ultrazvuk; tekstura
(infrared drying; apples; ultrasound; texture)

Sažetak
Sušenje voća je danas vrlo raširena metoda produživanja vremena trajanja, kao i dobivanja novih proizvoda. Trajanje sušenja direktno ovisi o vrsti i sastavu voća, količini vlage, temperaturi sušenja, relativnoj vlazi i još nekim parametrima. U radu se ispitivao utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na trajanje sušenja jabuka, te njena teksturna svojstva nakon obrade. Pokazalo se da je predtretman ultrazvukom značajno skratio (za 25 %)vrijeme sušenja čipsa od jabuke, pri čemu se ispitivan teksturna svojstva (tvrdoća, elastičnost) mijenjaju, ali ne na štetu konačnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Sven; Ježek, Damir; Tripalo, Branko; Brnčić, Mladen; Bosiljkov, Tomislav; Žutić, Ana
Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta // Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development / Branko Katalinić (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010. str. 553-559 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karlović, S., Ježek, D., Tripalo, B., Brnčić, M., Bosiljkov, T. & Žutić, A. (2010) Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta. U: Branko Katalinić (ur.)Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development.
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Je\v{z}ek, Damir and Tripalo, Branko and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Bosiljkov, Tomislav and \v{Z}uti\'{c}, Ana}, year = {2010}, pages = {553-559}, keywords = {infracrveno su\v{s}enje, jabuke, ultrazvuk, tekstura}, isbn = {978-3-901509-76-6}, title = {Infracrveno su\v{s}enje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta}, keyword = {infracrveno su\v{s}enje, jabuke, ultrazvuk, tekstura}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi ; DAAAM International Vienna}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Je\v{z}ek, Damir and Tripalo, Branko and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Bosiljkov, Tomislav and \v{Z}uti\'{c}, Ana}, year = {2010}, pages = {553-559}, keywords = {infrared drying, apples, ultrasound, texture}, isbn = {978-3-901509-76-6}, title = {Infrared Drying of Apples Treated with High Intensity Ultrasound}, keyword = {infrared drying, apples, ultrasound, texture}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi ; DAAAM International Vienna}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font