Pregled bibliografske jedinice broj: 484771
Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta
Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta // Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development / Branko Katalinić (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010. str. 553-559 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 484771 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Infracrveno sušenje jabuka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta
(Infrared Drying of Apples Treated with High Intensity Ultrasound)
Autori
Karlović, Sven ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Žutić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development
/ Branko Katalinić - Požega : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2010, 553-559
ISBN
978-3-901509-76-6
Skup
2nd International Conference "Vallis Aurea" Focus on: Regional development
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 03.09.2010. - 05.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
infracrveno sušenje; jabuke; ultrazvuk; tekstura
(infrared drying; apples; ultrasound; texture)
Sažetak
Sušenje voća je danas vrlo raširena metoda produživanja vremena trajanja, kao i dobivanja novih proizvoda. Trajanje sušenja direktno ovisi o vrsti i sastavu voća, količini vlage, temperaturi sušenja, relativnoj vlazi i još nekim parametrima. U radu se ispitivao utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na trajanje sušenja jabuka, te njena teksturna svojstva nakon obrade. Pokazalo se da je predtretman ultrazvukom značajno skratio (za 25 %)vrijeme sušenja čipsa od jabuke, pri čemu se ispitivan teksturna svojstva (tvrdoća, elastičnost) mijenjaju, ali ne na štetu konačnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Branko Tripalo
(autor)