Pregled bibliografske jedinice broj: 483485
Istraživanje utjecaja spola na masnokiselinski sastav lipida u mesu svinja
Istraživanje utjecaja spola na masnokiselinski sastav lipida u mesu svinja // Hrana i ishrana, 32 (1991), 3; 123-125 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 483485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje utjecaja spola na masnokiselinski sastav lipida u mesu svinja
(The investigation of the influence of sex on the composition of fatty acids in the meat of swine)
Autori
Njari, B., J.Živković, T.Martinčić, A.Svetina
Izvornik
Hrana i ishrana (0018-6872) 32
(1991), 3;
123-125
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
spol; lipidi; meso svinja
(sex; lipids; meat of swine)
Sažetak
U radu je istražena ukupna količina lipida, te masnokiselinski sastav neutralnih lipida i fosfolipida u mesu svinja različitih spolova i fiziološkog stanja.Meso nerastova, te ranih i kasnih kastrata sadrži prosječno veću količinu ukupnih lipida u odnosu na meso nazimica.Nadalje, meso svinja sadrži visoki omjer nezasićenih masnih kiselina ovisno o frakciji lipida, te spolu i fiziološkom stanju životinja što sve skupa može utjecati na održljivost mesa i njegova organoleptička svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski