Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 483387

Klaonički pokazatelji i odlike trupova paške janjadi


Matić, Anđa
Klaonički pokazatelji i odlike trupova paške janjadi, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 483387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klaonički pokazatelji i odlike trupova paške janjadi
(Slaughter traits and carcass characteristics of Pag sheep lambs)

Autori
Matić, Anđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2010

Stranica
22

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
Paška ovca; paška janjetina; otok Pag; klanje i obrada trupa; masa trupa; randman
(Pag sheep; island of Pag; slaugter; carcass weight; dressing value)

Sažetak
Danas se na otoku Pagu ukupno uzgaja između 30 000 i 35 000 ovaca različitih kategorija, dobi i uzrasta, što čini najbrojniju populaciju muznih ovaca u Republici Hrvatskoj. Otok Pag je najtipičniji predstavnik područja gdje ovce imaju ne samo gospodarsku važnost, nego i kompleksniju društvenu, kulturološku, demografsku, tradicijsku i ekološku ulogu. Paška ovca tipičan je predstavnik pasmina mediteranskog područja, držana u ekstenzivnim uvjetima, gdje je proizvodnja uvelike određena okolišnim čimbenicima, prilagođena je i superiorna u iskorištavanju oskudne vegetacije kamenjarskih pašnjaka. Paška ovca nastala je križanjem izvorne otočke pramenke i merino ovnova, poprilično malog tjelesnog okvira, ali otporna i živahna, brzo se kreće po nepristupačnom krškom terenu u potrazi za oskudnom vegetacijom. Iako je paška ovca prvenstveno namijenjena proizvodnji mlijeka i od proizvodnje mesa (janjetine) ostvaruje se značajan dio prihoda. Paška janjetina je meso (trup) dobiveno klanjem mlade, uglavnom ovčjim mlijekom hranjene muške i ženske janjadi, uzgojene od paške ovce na otoku Pagu, zaklane u dobi od 25 do 45 dana, klaoničke mase (žive vage) od 7 do 16 kg, ili mase trupa od 4 do 9 kg. Izvorna paška janjad namijenjena klanju pripada skupini janjadi dojenčadi koja predstavlja mnogobrojnu i traženu kategoriju ne samo u nas, nego i na svjetskom tržištu mesa. Podrazumijeva janjad obaju spolova hranjenu pretežito mlijekom te je stoga meso visoke kvalitete, ukusno i sočno, nježnih mišićnih vlakana, a kako je pravi kulinarski specijalitet, vrlo je traženo. Iskoristivost trupa paške janjadi je oko 54 do 56 %. Udio kože s vunom u ukupnoj živoj vagi janjeta je manji jer runo nije u potpunosti razvijeno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matić, Anđa
Klaonički pokazatelji i odlike trupova paške janjadi, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Matić, A. (2010) 'Klaonički pokazatelji i odlike trupova paške janjadi', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, An\dja}, year = {2010}, pages = {22}, keywords = {Pa\v{s}ka ovca, pa\v{s}ka janjetina, otok Pag, klanje i obrada trupa, masa trupa, randman}, title = {Klaoni\v{c}ki pokazatelji i odlike trupova pa\v{s}ke janjadi}, keyword = {Pa\v{s}ka ovca, pa\v{s}ka janjetina, otok Pag, klanje i obrada trupa, masa trupa, randman}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, An\dja}, year = {2010}, pages = {22}, keywords = {Pag sheep, island of Pag, slaugter, carcass weight, dressing value}, title = {Slaughter traits and carcass characteristics of Pag sheep lambs}, keyword = {Pag sheep, island of Pag, slaugter, carcass weight, dressing value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font