Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482829

Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio


Solomun, Božica; Đokić, Maja; Bilandžić, Nina; Varenina, Ivana; Sedak, Marija; Knežević, Zorka
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio // Veterinarska stanica, 41 (2010), 6; 509-519 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 482829 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio
(Chromatographic methods for antibiotic determination in food of animal origin. Part I)

Autori
Solomun, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 41 (2010), 6; 509-519

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
antibiotici; kromatografske metode; ekstrakcija; hrana
(antibiotics; chromatographic methods; extraction; food)

Sažetak
Antibiotici su kemoterapeutici koji imaju široku primjenu u humanoj, veterinarskoj i stočarskoj praksi. Djelovanje antibiotika temelji se na prirodnoj osjetljivosti mikroorganizama prema njihovom djelovanju. Prema kemijskoj strukturi antibiotici su svrstani u različite skupine. Opisane su metode određivanja antibiotika koji ometaju propusnost stanične membrane kao što su β-laktamski antibiotici, cefalosporini i monobaktami te antibiotika koji djeluju na propusnost stanične membrane kao što su polieterski ionofori (monenzin, narazin, lasalocid, salinomicin, maduramicin i semduramicin) ili polipeptidni antibiotici (avoparcin, bacitracin, tirotricin, kolistin, efrotomicin, virginiamicin i polimiksini. Opisani su postupci pripreme uzoraka i detekcije različitim kromatografskim metodama koje se koriste u analitičkim laboratorijima za određivanje pojedinih skupina antibiotika u proizvodima animalnog porijekla. Koncentracije različitih antibiotika provode se primjenom tekućinske kromatografije s UV detekcijom ili fluorescentnom detekcijom, međutim većina analitičkih metoda razvijenih za kvantitativnu analizu antibiotika u hrani danas temelji se na tekućinskoj kromatografiji spektrometrije masa (LC-MS), tekućinskoj kromatografiji tandemske spektrometrije masa (LC-MS/MS) ili tekućinskoj kromatografiji spektrometrije masa sa stupicom iona (LC-IT-MS/MS.)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Maja Đokić (autor)

Avatar Url Božica Solomun (autor)

Avatar Url Zorka Knežević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Solomun, Božica; Đokić, Maja; Bilandžić, Nina; Varenina, Ivana; Sedak, Marija; Knežević, Zorka
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio // Veterinarska stanica, 41 (2010), 6; 509-519 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Solomun, B., Đokić, M., Bilandžić, N., Varenina, I., Sedak, M. & Knežević, Z. (2010) Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio. Veterinarska stanica, 41 (6), 509-519.
@article{article, author = {Solomun, Bo\v{z}ica and \DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Varenina, Ivana and Sedak, Marija and Kne\v{z}evi\'{c}, Zorka}, year = {2010}, pages = {509-519}, keywords = {antibiotici, kromatografske metode, ekstrakcija, hrana}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {41}, number = {6}, issn = {0350-7149}, title = {Kromatografske metode za odre\djivanje antibiotika u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla. I dio}, keyword = {antibiotici, kromatografske metode, ekstrakcija, hrana} }
@article{article, author = {Solomun, Bo\v{z}ica and \DJoki\'{c}, Maja and Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Varenina, Ivana and Sedak, Marija and Kne\v{z}evi\'{c}, Zorka}, year = {2010}, pages = {509-519}, keywords = {antibiotics, chromatographic methods, extraction, food}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {41}, number = {6}, issn = {0350-7149}, title = {Chromatographic methods for antibiotic determination in food of animal origin. Part I}, keyword = {antibiotics, chromatographic methods, extraction, food} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font