Pregled bibliografske jedinice broj: 482829
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio // Veterinarska stanica, 41 (2010), 6; 509-519 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 482829 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kromatografske metode za određivanje antibiotika u hrani životinjskog podrijetla. I dio
(Chromatographic methods for antibiotic determination in food of animal origin. Part I)
Autori
Solomun, Božica ; Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Sedak, Marija ; Knežević, Zorka
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 41
(2010), 6;
509-519
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
antibiotici; kromatografske metode; ekstrakcija; hrana
(antibiotics; chromatographic methods; extraction; food)
Sažetak
Antibiotici su kemoterapeutici koji imaju široku primjenu u humanoj, veterinarskoj i stočarskoj praksi. Djelovanje antibiotika temelji se na prirodnoj osjetljivosti mikroorganizama prema njihovom djelovanju. Prema kemijskoj strukturi antibiotici su svrstani u različite skupine. Opisane su metode određivanja antibiotika koji ometaju propusnost stanične membrane kao što su β-laktamski antibiotici, cefalosporini i monobaktami te antibiotika koji djeluju na propusnost stanične membrane kao što su polieterski ionofori (monenzin, narazin, lasalocid, salinomicin, maduramicin i semduramicin) ili polipeptidni antibiotici (avoparcin, bacitracin, tirotricin, kolistin, efrotomicin, virginiamicin i polimiksini. Opisani su postupci pripreme uzoraka i detekcije različitim kromatografskim metodama koje se koriste u analitičkim laboratorijima za određivanje pojedinih skupina antibiotika u proizvodima animalnog porijekla. Koncentracije različitih antibiotika provode se primjenom tekućinske kromatografije s UV detekcijom ili fluorescentnom detekcijom, međutim većina analitičkih metoda razvijenih za kvantitativnu analizu antibiotika u hrani danas temelji se na tekućinskoj kromatografiji spektrometrije masa (LC-MS), tekućinskoj kromatografiji tandemske spektrometrije masa (LC-MS/MS) ili tekućinskoj kromatografiji spektrometrije masa sa stupicom iona (LC-IT-MS/MS.)
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Terzić, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts