Pregled bibliografske jedinice broj: 482581
Esencijalna ulja i kakvoća plodova koštićavih voćaka
Esencijalna ulja i kakvoća plodova koštićavih voćaka, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 482581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Esencijalna ulja i kakvoća plodova koštićavih voćaka
(Essential Oils and Stone Fruit Quality)
Autori
Piljek, Diana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2010
Stranica
21
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
patogeni; esencijalna ulja; koštičave voćke
(pathogens; essential oils; stone fruit)
Sažetak
Esencijalnim uljima pridodaje se sve veća pažnja zbog njihovog prirodnog porijekla i uspješne primjene na većem broju patogena i štetnika. Određena esencijalna bilja ulja uspješno privlače insekte te imaju insekticidno i repelentno djelovanje (Rabenhorst, 1996). Esencijalna ulja imaju mnogobrojne prednosti koje su navedene u radu. Neki od malobrojnih nedostataka esencijalnih ulja odnose se na njihovu nestabilnost i sposobnost da ispare u zraku. Količina esencijalnih ulja koja postiže pesticidan učinak ovisi o vrsti štetnika i razvojnom ciklusu kukca. U radu je objašnjeno kako esencijalna ulja pojedinih biljaka pesticidno djeluju na patogene i štetnike. Danas se u svijetu najviše koriste ulje lovora, ulje limunske trave, ulje bosiljka, te ulje eukaliptusa. Svako pojedino ulje ima značajnu ulogu u suzbijanju patogena i očuvanju kvalitete plodova. U radu su opisane najvažnije bolesti koštičavih voćaka i njihovo suzbijanje esencijalim uljima. Više pažnje se pridodaje štetama koje umanjuju kvalitetu ploda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Fruk
(mentor)