Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482268

Sustavi upravljanja sigurnošću hrane u Hrvatskoj prehrambenoj industriji


Gajdić, Dušanka
Sustavi upravljanja sigurnošću hrane u Hrvatskoj prehrambenoj industriji, 2010., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 482268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sustavi upravljanja sigurnošću hrane u Hrvatskoj prehrambenoj industriji
(Food safety management systems in Croatian food business)

Autori
Gajdić, Dušanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2010

Stranica
132

Mentor
Lazibat, Tonći

Ključne riječi
prehrambena industrija ; prehrambeni standardi ; sigurnost hrane ; certificiranost ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; konkurentnost
(food processing industry ; food processing standards ; food safety ; certification ; ISO 22000:2005 ; ISO 9001:2008 ; competitiveness)

Sažetak
S obzirom na stalne promjene zakonitosti tržišta te sve intenzivniji razvoj globalnog tržišta sva poduzeća, pa tako i prehrambena, primorana su prilagođavati se tim promjenama, a jedan od načina je i prihvaćanje i implementacija međunarodno priznatih standarda. U ovom radu govori se o važnosti međunarodne normizacije za gospodarstva suvremenog svijeta te kako se provodi normizacija u prehrambenim poduzećima RH. Suština ovog rada temelji se na istraživanju provedenom u prehrambenim poduzećima RH putem anketnih upitnika. Iako naslov ovoga rada otvara više mogućnosti za provođenje istraživanja osnovni cilj je bio utvrditi kavi su trendovi certificiranja sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane u prehrambenim poduzećima RH po regijama te prema veličini poduzeća, te ispitati utjecaj primjene sustava upravljanja na poslovanje prehrambenih poduzeća i njihovu konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu. Krajem 2009. i početkom 2010. godine provedene su ankete u 26 prehrambenih poduzeća koja su uvela sustav ISO 22000 u svoje poslovanje, te u 37 prehrambenih poduzeća koja imaju implementiran sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001 uz obaveznu primjenu HACCP-a. Dobiveni rezultati ukazuju na to da je Hrvatska znatno iznad prosjeka većine europskih zemalja po broju izdanih certifikata, a osobito kad je u pitanju norma ISO 22000 Sustav upravljanja sigurnošću hrane. To znači da hrvatska prehrambena poduzeća, bez obzira na veličinu, veliku važnost pridaju proizvodnji i plasmanu ne samo kvalitetnih već i zdravstveno ispravnih i sigurnih prehrambenih proizvoda. Osim toga uočeno je da je međunarodna certifikacija veoma važna i više zastupljena kod izvozno orijentiranih poduzeća i vrlo često se posjedovanje certifikata za sigurnost hrane postavlja kao uvjet poslovanja. Zbog toga su mnogi proizvođači imali potrebu provesti certifikaciju svojih proizvoda i proizvodnji i po nekoliko različitih standarda. Iako nije potvrđena prva hipoteza rada koja kaže da organizacije koje imaju implementiran neki od sustava upravljanja sigurnošću hrane ostvaruju veći prihod, ipak je istraživanjem potvrđeno da poduzeća primjenom sustava upravljanja ostvaruju brojne druge koristi. Nakon certifikacije većina poduzeća je zabilježila povećanje zadovoljstva kupaca i zaposlenih čime je potvrđena druga hipoteza rada. Isto tako naglašena je važnost posjedovanja i primjene međunarodnih certifikata kao marketinškog instrumenta za postizanje konkurentske prednosti, osobito na inozemnim tržištima. Od strane ispitanika potvrđena je i velika važnost i uloga menadžera kvalitete prilikom odabira najoptimalnijeg modela upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane te za uspješnu primjenu jednom uspostavljenog sustava. Pozitivna iskustva prehrambenih poduzeća s implementiranim sustavom upravljanja sigurnošću hrane trebala bi postati primjer koji bi trebala slijediti i druga poduzeća u nezaustavljivom globalnom rastu značaja kvalitete, kako brojem certifikata tako i proizvodnjom kvalitetnih i sigurnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Ovo je specijalistički poslijediplomski završni rad po novom sustavu, a ne magistarski rad po starom sustavu, ali nije ponuđena opcija kod odabira upisa vrste radnje



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dušanka Gajdić (autor)

Avatar Url Tonći Lazibat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gajdić, Dušanka
Sustavi upravljanja sigurnošću hrane u Hrvatskoj prehrambenoj industriji, 2010., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Zagreb
Gajdić, D. (2010) 'Sustavi upravljanja sigurnošću hrane u Hrvatskoj prehrambenoj industriji', magistarski rad, Ekonomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gajdi\'{c}, Du\v{s}anka}, year = {2010}, pages = {132}, keywords = {prehrambena industrija, prehrambeni standardi, sigurnost hrane, certificiranost, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, konkurentnost}, title = {Sustavi upravljanja sigurno\v{s}\'{c}u hrane u Hrvatskoj prehrambenoj industriji}, keyword = {prehrambena industrija, prehrambeni standardi, sigurnost hrane, certificiranost, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, konkurentnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gajdi\'{c}, Du\v{s}anka}, year = {2010}, pages = {132}, keywords = {food processing industry, food processing standards, food safety, certification, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, competitiveness}, title = {Food safety management systems in Croatian food business}, keyword = {food processing industry, food processing standards, food safety, certification, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, competitiveness}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font