Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482078

Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača


Stančić, Jelena
Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 482078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača
(Nutritional value and health benefits of Brassica vegetable)

Autori
Stančić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2010

Stranica
21

Mentor
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Brassica sp.; fitotvari; minerali; vitamini
(Brassica sp.; phytochemicals; minerals; vitamins)

Sažetak
Vrste iz porodice krstašica važan su izvor proteina i masti biljnog porijekla u prehrani ljudi i domaćih životinja, a bogate su i vitaminima, mineralima, ugljikohidratima te brojnim fitokemikalijama. Zdravstvena vrijednost kupusnjača očituje se u prisutnosti glukozinolata (sekundarni metaboliti biljke) čiji produkti enzimatske razgradnje imaju antikancerogenu aktivnost i daju gorko-ljuti okus specifičan za sve vrste krstašica. Kupusnjače obuhvaćaju samo dio vrsta unutar porodice krstašica, a od povrtnih vrsta u kupusnjače ubrajamo: kupus, kelj, kelj pupčar, raštiku, lisnati kelj, korabicu, cvjetaču, brokulu, kineski kupus i kinesku raštiku (pak-choi). Vrste unutar roda Brassica značajno se razlikuju u akumulaciji minerala (kalcij, magnezij, željezo, kalij, cink) i vitamina što je posljedica razlika u genotipu, tipu tla i gnojidbi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stančić, Jelena
Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stančić, J. (2010) 'Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stan\v{c}i\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {21}, keywords = {Brassica sp., fitotvari, minerali, vitamini}, title = {Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnja\v{c}a}, keyword = {Brassica sp., fitotvari, minerali, vitamini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stan\v{c}i\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {21}, keywords = {Brassica sp., phytochemicals, minerals, vitamins}, title = {Nutritional value and health benefits of Brassica vegetable}, keyword = {Brassica sp., phytochemicals, minerals, vitamins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font