Pregled bibliografske jedinice broj: 482078
Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača
Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 482078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena i zdravstvena vrijednost kupusnjača
(Nutritional value and health benefits of Brassica vegetable)
Autori
Stančić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2010
Stranica
21
Mentor
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Brassica sp.; fitotvari; minerali; vitamini
(Brassica sp.; phytochemicals; minerals; vitamins)
Sažetak
Vrste iz porodice krstašica važan su izvor proteina i masti biljnog porijekla u prehrani ljudi i domaćih životinja, a bogate su i vitaminima, mineralima, ugljikohidratima te brojnim fitokemikalijama. Zdravstvena vrijednost kupusnjača očituje se u prisutnosti glukozinolata (sekundarni metaboliti biljke) čiji produkti enzimatske razgradnje imaju antikancerogenu aktivnost i daju gorko-ljuti okus specifičan za sve vrste krstašica. Kupusnjače obuhvaćaju samo dio vrsta unutar porodice krstašica, a od povrtnih vrsta u kupusnjače ubrajamo: kupus, kelj, kelj pupčar, raštiku, lisnati kelj, korabicu, cvjetaču, brokulu, kineski kupus i kinesku raštiku (pak-choi). Vrste unutar roda Brassica značajno se razlikuju u akumulaciji minerala (kalcij, magnezij, željezo, kalij, cink) i vitamina što je posljedica razlika u genotipu, tipu tla i gnojidbi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Fabek Uher
(mentor)