Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 482077

Fitotvari u povrću


Trputec, Jelena
Fitotvari u povrću, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 482077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fitotvari u povrću
(Phytochemicals in vegetable)

Autori
Trputec, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2010

Stranica
27

Mentor
Fabek, Sanja

Ključne riječi
alicin; biljni pigmenti; brokula; češnjak; funkcionalna hrana
(allicin; broccoli; functional food; garlic; plant pigments)

Sažetak
Funkcionalna hrana obuhvaća namirnice koje uz osnovnu nutritivnu vrijednost imaju biološki aktivno djelovanje i pozitivno utječu na zdravlje ljudi te smanjuju rizik razvoja pojedinih bolesti. Povrće je neizostavan dio obroka zbog značajnog sadržaja minerala, vitamina i vode. Svaka povrtna vrsta sadrži određene vrijedne sastojke koji pozitivno utječu na zdravlje, te se preporučuje konzumacija raznolikog, sezonskog povrća. Neke vrste povrća sadrže fitotvari - biološki aktivne nehranive tvari koje imaju funkcionalnu vrijednost za ljudski organizam, djelujući u smislu zaštite od bolesti ili preventive. U fitotvari ubrajamo biljne pigmente koji predstavljaju imunosni sustav biljaka, štiteći je od raznih biotskih i abiotskih faktora. Biljni pigmenti su važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidansi u borbi protiv slobodnih radikala. Svojim pozitivnim djelovanjem na zdravlje ljudi ističu se: brokula bogata glukozinolatima, fenolima i vitaminom C, mrkva kao izvor karotena i minerala te češnjak koji je, iako bez pigmenata, bogat eteričnim uljima i alicinom. Navedene funkcionalne namirnice biljnog porijekla razlikuju se udjelom fitotvari te zdravstvenom vrijednosti. U ovom su završnom radu su detaljnije analizirana nutritivna svojstva, djelovanje i pozitivni učinak brokule, mrkve i češnjaka na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Trputec, Jelena
Fitotvari u povrću, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Trputec, J. (2010) 'Fitotvari u povrću', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Trputec, Jelena}, year = {2010}, pages = {27}, keywords = {alicin, biljni pigmenti, brokula, \v{c}e\v{s}njak, funkcionalna hrana}, title = {Fitotvari u povr\'{c}u}, keyword = {alicin, biljni pigmenti, brokula, \v{c}e\v{s}njak, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Trputec, Jelena}, year = {2010}, pages = {27}, keywords = {allicin, broccoli, functional food, garlic, plant pigments}, title = {Phytochemicals in vegetable}, keyword = {allicin, broccoli, functional food, garlic, plant pigments}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font