Pregled bibliografske jedinice broj: 482077
Fitotvari u povrću
Fitotvari u povrću, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 482077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fitotvari u povrću
(Phytochemicals in vegetable)
Autori
Trputec, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2010
Stranica
27
Mentor
Fabek, Sanja
Ključne riječi
alicin; biljni pigmenti; brokula; češnjak; funkcionalna hrana
(allicin; broccoli; functional food; garlic; plant pigments)
Sažetak
Funkcionalna hrana obuhvaća namirnice koje uz osnovnu nutritivnu vrijednost imaju biološki aktivno djelovanje i pozitivno utječu na zdravlje ljudi te smanjuju rizik razvoja pojedinih bolesti. Povrće je neizostavan dio obroka zbog značajnog sadržaja minerala, vitamina i vode. Svaka povrtna vrsta sadrži određene vrijedne sastojke koji pozitivno utječu na zdravlje, te se preporučuje konzumacija raznolikog, sezonskog povrća. Neke vrste povrća sadrže fitotvari - biološki aktivne nehranive tvari koje imaju funkcionalnu vrijednost za ljudski organizam, djelujući u smislu zaštite od bolesti ili preventive. U fitotvari ubrajamo biljne pigmente koji predstavljaju imunosni sustav biljaka, štiteći je od raznih biotskih i abiotskih faktora. Biljni pigmenti su važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidansi u borbi protiv slobodnih radikala. Svojim pozitivnim djelovanjem na zdravlje ljudi ističu se: brokula bogata glukozinolatima, fenolima i vitaminom C, mrkva kao izvor karotena i minerala te češnjak koji je, iako bez pigmenata, bogat eteričnim uljima i alicinom. Navedene funkcionalne namirnice biljnog porijekla razlikuju se udjelom fitotvari te zdravstvenom vrijednosti. U ovom su završnom radu su detaljnije analizirana nutritivna svojstva, djelovanje i pozitivni učinak brokule, mrkve i češnjaka na ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Fabek Uher
(mentor)