Pregled bibliografske jedinice broj: 482076
Hidroponske tehnike u uzgoju peršina
Hidroponske tehnike u uzgoju peršina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 482076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidroponske tehnike u uzgoju peršina
(Hydroponic production of parsley)
Autori
Siljan, Dorian
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2010
Stranica
28
Mentor
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Bioponi; hraniva otopina; plutajući hidropon; prinos
(Bioponic; floating hydropon; nutrient sollution; yield)
Sažetak
Hidroponskom proizvodnjom u zaštićenim prostorima osigurava se kontinuirana opskrba tržišta kvalitetnim povrćem i začinskim biljem. Hidroponske tehnike uzgoja dijelimo na uzgoj sa supstratom i bez supstrata. Hidroponske tehnike uzgoja bez supstrata odnose se na plutajuće sustave (floating system), tehniku hranivog filma (Nutrient Film Technique – NFT) i aeroponiku. Uzgoj bez supstrata najčešće se koristi za uzgoj kultura kratke vegetacije kao što su salata, matovilac, riga, začinsko bilje i dr. Za hidroponski uzgoj peršina najpogodniji su plutajući sustavi i tehnika hranivog filma. Optimalna pH vrijednost za uzgoj peršina iznosi 5, 8 do 6, 2, a EC – vrijednost otopine 1, 0 - 1, 6 mS/cm. Maksimalan prirast peršina utvrđen je pri temperaturi zraka od 18 °C i temperaturi zone korijena 24 °C. Kod uzgoja peršina u vertikalnom uzgoju berba slijedi 68 dana nakon sjetve a utvrđen je prinos peršina od 0, 386 kg po biljci, odnosno sezonski prinos od 27, 2 kg po vertikali.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)