Pregled bibliografske jedinice broj: 481838
Udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama
Udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 481838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama
(Cholesterol content in homemada fermented sausages)
Autori
Vraneš, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2010
Stranica
39
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Pleadin jelka
Ključne riječi
kolesterol; domaće trajne kobasice; meso
(cholesterol; homemade fermented sausages; meat)
Sažetak
Cilj ovoga rada je odrediti udio kolesterola u domaćim trajnim kobasicama. Glavni sastojak domaćih kobasica je svinjsko meso. U proizvodnji se koriste još sol, šećer i začini. Meso za proizvodnju domaćih kobasica mora biti ohlađeno, usitnjeno, začinjeno i tada se smjesa nadjeva u crijeva te dimi, suši i dozrijeva. Kolesterol je lipid koji je sastavni dio staničnih membrana, prekursor steroidnih hormona i soli žučnih kiselina. Rezultati su pokazali da domaće kobasice imaju relativno nizak udio koleterola i da one kao takve nisu štetne za ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb