Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 481419

Kvaliteta svježeg i kiselog "Brgujskog" kupusa.


Burić, Marin
Kvaliteta svježeg i kiselog "Brgujskog" kupusa., 2010., diplomski rad, Agronomski Fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 481419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta svježeg i kiselog "Brgujskog" kupusa.
(Quality of fresh and sour cabbage cv. "Brgujski")

Autori
Burić, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski Fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.06

Godina
2010

Stranica
22

Mentor
Dobričević, Nadica

Ključne riječi
Brassica oleracea var. capitata; sorta; okrugle glave; plosnate glave; kvaliteta
(Brassica oleracea var. capitata; ciltivars"Brgujski"; quality of cabbage)

Sažetak
Proizvodno područje Primorsko-goranske županije poznato je po uzgoju, preradi i konzumaciji autohtone sorte kupusa "Brgujski".Kiseli kupus zastupljen je u tradicionalnim jelima i značajan je za turističku ponudu. Proizvodnja ove sorte za sada je na području Matulja ali je želja proizvođača povećanje količine uz zadržavanje kvalitete svježeg i kiselog kupusa. Prehrambena vrijednost kupusa u svježem i kiselom stanju utvrđena je ispitivanjem njegovog kemijskog sastava. Analiza je provedena na dvije sorte: "Brgujski" okruglih glava te "Brgujski" plosnatih glava. Istraživanje kvalitete svježeg i kiselog kupusa navedenih sorti provedeno po metodici AOAC(2000). Analizirani su slijedeći kemijski parametri: ukupna suha tvar(%), topljiva suha tvar(%), ukupna kiselost(%), pH vrijednost, vitamin C(mg/100 g) te količina NaCl (%). Analiza je provedena na glavicama kupusa u svježem i kiselom stanju. Prerada kupusa vrši se biološkim konzerviranjem tj. primjenjuje se tehnolopki postupak mliječno-kisele fermentacije. Postupak se temelji na kontroliranoj primjeni korisnih mikroorganizama, koji svojom aktivnošću stvaraju nepovoljne uvjete za rast i razvoj uzročnika kvarenja. Istraživanja su pokazala zadovoljavajuću kvalitetu svježeg i kiselog kupuda sorata "Brgujski" okruglih i plosnatih glava.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nadica Dobričević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Burić, Marin
Kvaliteta svježeg i kiselog "Brgujskog" kupusa., 2010., diplomski rad, Agronomski Fakultet, Zagreb
Burić, M. (2010) 'Kvaliteta svježeg i kiselog "Brgujskog" kupusa.', diplomski rad, Agronomski Fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buri\'{c}, Marin}, year = {2010}, pages = {22}, keywords = {Brassica oleracea var. capitata, sorta, okrugle glave, plosnate glave, kvaliteta}, title = {Kvaliteta svje\v{z}eg i kiselog "Brgujskog" kupusa.}, keyword = {Brassica oleracea var. capitata, sorta, okrugle glave, plosnate glave, kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buri\'{c}, Marin}, year = {2010}, pages = {22}, keywords = {Brassica oleracea var. capitata, ciltivars"Brgujski", quality of cabbage}, title = {Quality of fresh and sour cabbage cv. "Brgujski"}, keyword = {Brassica oleracea var. capitata, ciltivars"Brgujski", quality of cabbage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font