Pregled bibliografske jedinice broj: 480303
Proizvodnja proteolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis 2+1
Proizvodnja proteolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis 2+1, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-Biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 480303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja proteolitičkih enzima submerznim uzgojem Bacillus subtilis 2+1
(Proteolitic enzymes biosynthesis by submerged cultivation of Bacillus subtilis 2+1)
Autori
Sipić, Biljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-Biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2010
Stranica
35
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
proteaze; industrijski enzimi; Bacillus subtilis 2+1
(protease; industrial enzymes; Bacillus subtilis 2+1)
Sažetak
Proteolitički enzimi su podrazred velikog razreda enzima – HIDROLAZA, koje kataliziraju reakciju hidrolize peptidnih veza posredstvom molekule vode. Klasifikacija ovih enzima je vrlo kompleksna pa se koristi višestruki sustav klasifikacije. Dijelimo ih prema mjestu sinteze i biološkoj ulozi, prema reaktivnim grupama aktivnog mjesta, prema mjestu cijepanja peptidnog lanca te prema biološkom izvoru. Svi živi organizmi, bilo da se radi o životinjama, biljkama ili mikroorganizmima, mogu poslužiti kao izvor za izolaciju ovih enzima. Mikroorganizam Bacillus subtilis 2+1 proizvodi različite proteolitičke enzime. Od svih komercijanih enzima, mikrobne proteaze su industrijski najčešće upotrebljavane, bilo u detergentima, prilikom obrade kože ili u prehrambene svrhe. Proučavanje biosinteze proteolitičkih enzima je ne samo od znanstvenog značenja, već i od velike praktične važnosti. U ovom radu je ustanovljeno da je za aktivnost alkalne proteaze izolirane iz B. subtilis 2+1 optimalni pH 11, a optimalna temperatura 50°C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)