Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 480250

Antimikrobno djelovanje izoliranih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalno svojstvo starter kultura


Kovač, Karla
Antimikrobno djelovanje izoliranih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalno svojstvo starter kultura, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 480250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobno djelovanje izoliranih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalno svojstvo starter kultura
(Antimicrobical activity of isolate lactic acid bacteria as functional property of starter cultures)

Autori
Kovač, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2010

Stranica
30

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; antimikrobno djelovanje; bakteriocini; liofilizacija
(lactic acid bacteria; antimicrobial activity; bacteriocins; freeze-drying)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline su važne starter kulture za proizvodnju fermentirane hrane. Poželjno svojstvo starter kultura je antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroorganizmima. U ovom radu su ispitivane antibakterijske aktivnosti pet bakterija mliječne kiseline izoliranih iz kiselog kupusa: SF1, SF2, SF4, SF9 i SF13. Antimikrobna aktivnost ispitana je turbidimetrijskom metodom, prema test mikroorganizmima: Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1, Bacillus cereus TM2 i Bacillus subtilis ATCC 6633. Također je ispitana i bakteriocinska aktivnost tih pet bakterijskih sojeva prema srodnima bakterijskim vrstama Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, Enterococcus faecuim L3, Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, metodom s dvostrukim slojem agara. Dobiveni rezultati ukazuju na bakteriocinsku aktivnost ispitivanih sojeva. Bakterijski sojevi su također preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (cca 109 CFU/ml), što je važno s tehnološkog aspekta priprave i čuvanja starter kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Karla
Antimikrobno djelovanje izoliranih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalno svojstvo starter kultura, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Kovač, K. (2010) 'Antimikrobno djelovanje izoliranih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalno svojstvo starter kultura', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Karla}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, antimikrobno djelovanje, bakteriocini, liofilizacija}, title = {Antimikrobno djelovanje izoliranih sojeva bakterija mlije\v{c}ne kiseline kao funkcionalno svojstvo starter kultura}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, antimikrobno djelovanje, bakteriocini, liofilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Karla}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bacteriocins, freeze-drying}, title = {Antimicrobical activity of isolate lactic acid bacteria as functional property of starter cultures}, keyword = {lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bacteriocins, freeze-drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font