Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 480188

Kompetitivna ekskluzija patogena djelovanjem probiotičkih sojeva


Jelečević, Tereza
Kompetitivna ekskluzija patogena djelovanjem probiotičkih sojeva, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 480188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kompetitivna ekskluzija patogena djelovanjem probiotičkih sojeva
(Competitive exclusion of pathogens by probiotic strains)

Autori
Jelečević, Tereza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2010

Stranica
34

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
bakteriocini; kompetitivna ekskluzija; probiotici
(bacteriocins; competitive exclusion; probiotics)

Sažetak
Osim primjene u industrijskim fermentacijama, bakterije mliječne kiseline (BMK) čine važan dio mikrobne populacije prirodnih ekosustava poput urogenitalnog i gastrointestinalnog trakta ljudi i životinja. U ovakvom mikrookolišu značajno je ihhibicijsko djelovanje BMK prema nepoželjnim mikroorganizmima. Pojedini predstavnici BMK upravo su definirani i kao probiotici koji doprinose poboljšanju ljudskog i životinjskog zdravlja na prirodan način, a upravo antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroorganizmima je jedno od najvažnijih funkcionalnih svojstava. U ovom radu istraženo je antimikrobno djelovanje probiotičih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3, prema šest različitih test mikroorganizmima: Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1, Bacillus subtilis ATCC 6633 i Bacillus cereus TM2. Svi probiotički sojevi iskazuju snažno antimikrobno djelovanje prema testiranim mikroorganizmima, što je važno funkcionalno svojstvo probiotičkih sojeva i jedan od bitnih mehanizama kompetitivne ekskluzije koja im daje selektivnu prednost pred patogenima u specifičnom mikrokolišu poput gastrointestinalnog trakta domaćina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelečević, Tereza
Kompetitivna ekskluzija patogena djelovanjem probiotičkih sojeva, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelečević, T. (2010) 'Kompetitivna ekskluzija patogena djelovanjem probiotičkih sojeva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jele\v{c}evi\'{c}, Tereza}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {bakteriocini, kompetitivna ekskluzija, probiotici}, title = {Kompetitivna ekskluzija patogena djelovanjem probioti\v{c}kih sojeva}, keyword = {bakteriocini, kompetitivna ekskluzija, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jele\v{c}evi\'{c}, Tereza}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {bacteriocins, competitive exclusion, probiotics}, title = {Competitive exclusion of pathogens by probiotic strains}, keyword = {bacteriocins, competitive exclusion, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font