Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 480182

Mikrobni antagonizam – bakterije mliječne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina


Ivković, Iva
Mikrobni antagonizam – bakterije mliječne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 480182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobni antagonizam – bakterije mliječne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina
(Microbial antagonism – lactic acid bacteria as potential bacteriocin producers)

Autori
Ivković, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.06

Godina
2010

Stranica
34

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; bakteriocini; mikrobni antagonizam; probiotici; funkcionalnost
(bacteriocins; functionality; lactic acid bacteria; microbial antagonism; probiotics)

Sažetak
Različiti sojevi bakterija mliječne kiseline (BMK) se primjenjuju kao važne starter kulture, a pojedini predstavnici su definirani i kao probiotici koji iskazuju pozitivne zdravstvene učinke na zdravlje ljudi i životinja. Poželjno svojstvo starter kultura i probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) je antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroorganizmima, što je posljedica biosinteze različitih antimikrobnih komponenti od kojih su osobito značajni bakteriocini. Stoga, je u ovom radu ispitano antimikrobno djelovanje probiotičih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 prema različitim test mikroorganizmima, učestalim kontaminantima hrane, te uzročnicima gastrointestinalnih infekcija. Također je ispitana i bakteriocinska aktivnost tih triju probiotičkih sojeva prema srodnima bakterijskim vrstama, metodom s dvostrukim slojem agara. L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 su pokazali snažno antimikrobno djelovanje prema odabranim test- mikroorganizmima, koje je jedno od najvažnijih funkcionalnih karakteristika probiotičkih sojeva, te ključan mehanizam kompetitivne ekskluzije. Dobiveni rezultati ukazuju na bakteriocinsku aktivnost ispitivanih probiotičkih sojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivković, Iva
Mikrobni antagonizam – bakterije mliječne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivković, I. (2010) 'Mikrobni antagonizam – bakterije mliječne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, Iva}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, bakteriocini, mikrobni antagonizam, probiotici, funkcionalnost}, title = {Mikrobni antagonizam – bakterije mlije\v{c}ne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, bakteriocini, mikrobni antagonizam, probiotici, funkcionalnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, Iva}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {bacteriocins, functionality, lactic acid bacteria, microbial antagonism, probiotics}, title = {Microbial antagonism – lactic acid bacteria as potential bacteriocin producers}, keyword = {bacteriocins, functionality, lactic acid bacteria, microbial antagonism, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font