Pregled bibliografske jedinice broj: 480182
Mikrobni antagonizam – bakterije mliječne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina
Mikrobni antagonizam – bakterije mliječne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 480182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobni antagonizam – bakterije mliječne kiseline kao potencijalni producenti bakteriocina
(Microbial antagonism – lactic acid bacteria as potential bacteriocin producers)
Autori
Ivković, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.06
Godina
2010
Stranica
34
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; bakteriocini; mikrobni antagonizam; probiotici; funkcionalnost
(bacteriocins; functionality; lactic acid bacteria; microbial antagonism; probiotics)
Sažetak
Različiti sojevi bakterija mliječne kiseline (BMK) se primjenjuju kao važne starter kulture, a pojedini predstavnici su definirani i kao probiotici koji iskazuju pozitivne zdravstvene učinke na zdravlje ljudi i životinja. Poželjno svojstvo starter kultura i probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) je antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroorganizmima, što je posljedica biosinteze različitih antimikrobnih komponenti od kojih su osobito značajni bakteriocini. Stoga, je u ovom radu ispitano antimikrobno djelovanje probiotičih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 prema različitim test mikroorganizmima, učestalim kontaminantima hrane, te uzročnicima gastrointestinalnih infekcija. Također je ispitana i bakteriocinska aktivnost tih triju probiotičkih sojeva prema srodnima bakterijskim vrstama, metodom s dvostrukim slojem agara. L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 su pokazali snažno antimikrobno djelovanje prema odabranim test- mikroorganizmima, koje je jedno od najvažnijih funkcionalnih karakteristika probiotičkih sojeva, te ključan mehanizam kompetitivne ekskluzije. Dobiveni rezultati ukazuju na bakteriocinsku aktivnost ispitivanih probiotičkih sojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)