Pregled bibliografske jedinice broj: 480168
Proizvodnja probiotika kao živih lijekova
Proizvodnja probiotika kao živih lijekova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 480168 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja probiotika kao živih lijekova
(Production of probiotic as living drugs)
Autori
Tintor, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2010
Stranica
30
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; liofilizacija; lioprotektori; probiotici
(freeze-drying; lactic acid bacteria; probiotics; lyoprotectans)
Sažetak
Za postizanje pozitivnog učinka na zdravlje domaćina, potrebno je u organizam unijeti točno definirani broj živih probiotičkih bakterija u koncentriranom, praškastom pripravku koji se može prirediti liofilizacijom. Stoga je u ovom radu provedena je liofilizacija probiotičkih sojeva Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7, te je ispitan učinak različitih lioprotektora na preživljavanje ovih bakterije tijekom liofilizacije. Kao lioprotektori korišteni su glicerol, obrano mlijeko, kalcijev - karbonat, te sorbitol, inulin, laktoza i saharoza. Broj stanica prije i nakon liofilizacije određen je indirektnom metodom te je izračunat i postotak preživljavanja. Rezultati su pokazali da dodatak lioprotektora u praškaste pripravke probiotičkih sojeva doprinosi povećanom postotku preživljavanja ovih sojeva tijekom liofilizacije, te ima zaštitni učinak. Dodatkom obranog mlijeka postignut je najveći postotak preživljavanja u usporedbi s rezultatima koji su dobiveni primjenom preostalih lioprotektora. Postotak preživljavanja E. faecium A7 nakon liofilizacije uz dodatak obranog mlijeka iznosio je 98, 5%, a za L. fermentum A8 97, 3%. Liofilizacija se dakle može uspješno primijeniti za proizvodnju i čuvanje probiotičkih sojeva jer omogućuje održavanje točno propisanog broj živih aktivnih probiotičkih bakterija, kojeg je potrebno unijeti u organizam kako bi probiotici iskazali pozitivne učinke na zdravlje, a s ciljem primjene kao živih lijekova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)