Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 480168

Proizvodnja probiotika kao živih lijekova


Tintor, Tea
Proizvodnja probiotika kao živih lijekova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 480168 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja probiotika kao živih lijekova
(Production of probiotic as living drugs)

Autori
Tintor, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2010

Stranica
30

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; liofilizacija; lioprotektori; probiotici
(freeze-drying; lactic acid bacteria; probiotics; lyoprotectans)

Sažetak
Za postizanje pozitivnog učinka na zdravlje domaćina, potrebno je u organizam unijeti točno definirani broj živih probiotičkih bakterija u koncentriranom, praškastom pripravku koji se može prirediti liofilizacijom. Stoga je u ovom radu provedena je liofilizacija probiotičkih sojeva Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7, te je ispitan učinak različitih lioprotektora na preživljavanje ovih bakterije tijekom liofilizacije. Kao lioprotektori korišteni su glicerol, obrano mlijeko, kalcijev - karbonat, te sorbitol, inulin, laktoza i saharoza. Broj stanica prije i nakon liofilizacije određen je indirektnom metodom te je izračunat i postotak preživljavanja. Rezultati su pokazali da dodatak lioprotektora u praškaste pripravke probiotičkih sojeva doprinosi povećanom postotku preživljavanja ovih sojeva tijekom liofilizacije, te ima zaštitni učinak. Dodatkom obranog mlijeka postignut je najveći postotak preživljavanja u usporedbi s rezultatima koji su dobiveni primjenom preostalih lioprotektora. Postotak preživljavanja E. faecium A7 nakon liofilizacije uz dodatak obranog mlijeka iznosio je 98, 5%, a za L. fermentum A8 97, 3%. Liofilizacija se dakle može uspješno primijeniti za proizvodnju i čuvanje probiotičkih sojeva jer omogućuje održavanje točno propisanog broj živih aktivnih probiotičkih bakterija, kojeg je potrebno unijeti u organizam kako bi probiotici iskazali pozitivne učinke na zdravlje, a s ciljem primjene kao živih lijekova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tintor, Tea
Proizvodnja probiotika kao živih lijekova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Tintor, T. (2010) 'Proizvodnja probiotika kao živih lijekova', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tintor, Tea}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, liofilizacija, lioprotektori, probiotici}, title = {Proizvodnja probiotika kao \v{z}ivih lijekova}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, liofilizacija, lioprotektori, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tintor, Tea}, year = {2010}, pages = {30}, keywords = {freeze-drying, lactic acid bacteria, probiotics, lyoprotectans}, title = {Production of probiotic as living drugs}, keyword = {freeze-drying, lactic acid bacteria, probiotics, lyoprotectans}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font